Het aantal kinderen met ernstige ondervoeding in de Rohingya-vluchtelingenkampen in Bangladesh is in februari 2025 met maar liefst 27 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hiermee bereikt het aantal ondervoede kinderen nu het hoogste niveau sinds het begin van de vluchtelingenstroom in Bangladesh in 2017.
Rubeda bereidt een maaltijd voor haar dochter Sofiba, 2, die lijdt aan ernstige acute ondervoeding, in hun onderkomen in de Rohingya-vluchtelingenkampen in Cox's Bazar, Bangladesh.
© UNICEF/UNI622149/Njiokiktjien
Rubeda bereidt een maaltijd voor haar dochter Sofiba, 2, die lijdt aan ernstige acute ondervoeding, in hun onderkomen in de Rohingya-vluchtelingenkampen in Cox's Bazar, Bangladesh.
© UNICEF/UNI622149/Njiokiktjien
In het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, gelegen in Cox’s Bazar in Bangladesh, verblijven meer dan een miljoen Rohingya-vluchtelingen, van wie meer dan de helft kinderen zijn. De stijging van het aantal ernstig ondervoede kinderen wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Langdurige moessonregens in 2024 verslechterden de sanitaire voorzieningen in het kamp, wat leidde tot uitbraken van ernstige diarree, cholera en dengue. Daarnaast hebben vermindering van voedselrantsoenen en een toenemend aantal gezinnen dat vluchtte voor geweld de situatie verergerd.
De gevolgen van ernstige ondervoeding voor kinderen zijn verwoestend. Ondervoede kinderen hebben elf keer meer kans om te overlijden dan goed gevoede leeftijdsgenoten. Naast het verhoogde sterfrisico leidt ondervoeding tot fysieke verzwakking, waardoor kinderen vatbaarder worden voor ziektes. Op de lange termijn kunnen deze kinderen ook ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen, zoals een vertraging van de ontwikkeling van de hersenen.
UNICEF speelt een belangrijke rol in het verstrekken van levensreddende behandelingen voor ondervoede kinderen in de vluchtelingenkampen. In 2024 behandelde UNICEF bijna 12.000 kinderen met ernstige ondervoeding, waarbij 92 procent van de behandelde kinderen herstelde. Ondanks deze inspanningen blijven de uitdagingen groot. Rana Flowers, directeur van UNICEF Bangladesh, waarschuwt voor de gevolgen van de wereldwijde afname van humanitaire financiering: ‘’Tot nu toe heeft deze gemeenschap het overleefd dankzij de solidariteit van de internationale humanitaire gemeenschap. Maar vandaag de dag dreigt een crisis in de financiering van hulp een crisis in de overleving van kinderen te worden,’’ aldus Flowers. Als de financiering verder afneemt, zullen kritieke voorzieningen zoals voedingsondersteuning en gezondheidszorg in gevaar komen.