De oorlog in Libanon heeft verwoestende gevolgen gehad voor kinderen, die nog steeds kampen met de mentale en fysieke nasleep van het conflict. Ondanks het staakt-het-vuren blijven de uitdagingen groot, met veel gezinnen die moeite hebben om te voorzien in basisbehoeften zoals gezondheidszorg, voeding en onderwijs.
Tia, 6 jaar oud en Zeinab, 7 jaar oud. Ze spelen in een school in Libanon die is omgebouwd tot opvangcentrum, spelen kinderen in de gangen en vinden ze korte momenten van normaliteit ondanks de oorlog.
© UNICEF/UNI684065/Choufany
Tia, 6 jaar oud en Zeinab, 7 jaar oud. Ze spelen in een school in Libanon die is omgebouwd tot opvangcentrum, spelen kinderen in de gangen en vinden ze korte momenten van normaliteit ondanks de oorlog.
© UNICEF/UNI684065/Choufany
De oorlog in Libanon heeft een grote impact gehad op kinderen. Ondanks dat er nu een staakt-het-vuren is, zijn de negatieve gevolgen van de oorlog zichtbaar. "De kinderen van Libanon hebben dringend hulp nodig om te genezen, hun leven weer op te bouwen en de blijvende gevolgen van deze crisis te overleven," zei Akhil Iyer, UNICEF-vertegenwoordiger in Libanon. Uit een vragenlijst, afgenomen door UNICEF in januari 2025, blijkt dat 72 procent van de ondervraagde ouders meldt dat hun kinderen angst hebben ervaren tijdens de oorlog. Daarnaast geeft 62 procent aan dat hun kinderen last hadden van depressieve gevoelens. Dit onderzoek toont een duidelijke stijging van mentale klachten bij kinderen in Libanon, vergeleken met data uit 2023, voor het begin van de oorlog. Hoewel 8 op de 10 ouders aangeven dat de mentale gezondheid van hun kinderen sinds het staakt-het-vuren is verbeterd, kunnen de kinderen die nog steeds ernstige klachten ervaren mogelijk levenslange gevolgen ondervinden.
Uit de vragenlijst bleek ook:
Uit het onderzoek van UNICEF blijkt een zorgwekkend beeld van de voeding van kinderen in Libanon, vooral in de dichtbevolkte gebieden van de provincies Baalbeck-Hermel en Bekaa, die herhaaldelijk het doelwit zijn geweest van luchtaanvallen. In Baalbeck-Hermel leeft meer dan de helft (51 procent) van de kinderen jonger dan 2 jaar in ernstige voedselarmoede. In Bekaa is dit percentage 45 procent, wat een aanzienlijke stijging is ten opzichte van 28 procent in 2023. Ernstige voedselarmoede wordt gedefinieerd als het gebrek aan toegang tot ten minste twee gevolgen voor kinderen, omdat het hun groei en cognitieve ontwikkeling belemmert.
De oorlog in Libanon heeft veel scholen beschadigd, terwijl andere scholen zijn omgebouwd tot onderdak voor de ongeveer 1,3 miljoen mensen die zijn gevlucht voor het geweld. Dit heeft negatieve gevolgen gehad voor het onderwijs van kinderen. Het onderwijssysteem in Libanon had al te maken met problemen: door economische uitdagingen, stakingen van leerkrachten en COVID-19 gingen 500.000 kinderen al niet meer naar school. Ook nu, na het staakt-het-vuren, blijft een groot aantal kinderen om economische redenen thuis. Twee derde van de gezinnen met kinderen wijst hiervoor op de hoge kosten voor onderwijs, vervoer naar school en schoolmaterialen.