In alle landen, ook in Nederland, heeft klimaatverandering gevolgen voor kinderen. In aanloop naar de Klimaattop, COP29, in Azerbeidzjan deze en volgende week, roepen we overheden op te investeren in kindvriendelijk klimaatbeleid en actie zodat ieder kind gezond en veilig kan opgroeien.
Ali Taha Yousif, 10 jaar, is één van de miljoenen kinderen uit Soedan die wordt getroffen door een ernstige hittegolf.
© UNICEF/UNI623901/Elfatih
Ongeveer 1 miljard kinderen, bijna de helft van de 2,2 miljard kinderen ter wereld, leeft in een van de 33 landen die zijn geclassificeerd als 'extreem hoog risico' voor verhoogde klimaatgevaren. Kinderen die in toch al kwetsbare omgevingen leven, worden het hardst getroffen. Dit is heel zorgelijk. Kinderen zijn fysiek kwetsbaarder en minder weerbaar voor de gevolgen van overstromingen, droogte, dodelijke ziekten en extreem weer. Daarnaast zijn kinderen kwetsbaarder voor de uitstoot van giftige stoffen die ten grondslag liggen aan klimaatverandering.
De impact van klimaatverandering op de ontwikkeling van kinderen kan leiden tot een leven lang gemiste kansen. Hun lichaam en mentale ontwikkeling bevinden zich in een cruciale fase, wat hen extra gevoelig maakt voor milieueffecten. Toenemende hitte heeft bijvoorbeeld een aangetoond negatief effect op zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. Om kinderen te beschermen tegen de klimaatcrisis, is het terugdringen van CO2-uitstoot noodzakelijk. Overheden hebben daarnaast de taak te zorgen voor essentiële voorzieningen, zoals water, gezondheidszorg, onderwijs, voeding en kinderbescherming, zodat kinderen beter bestand zijn tegen klimaatverandering.
Ook in Nederland zijn kinderen kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Zo zijn er kinderen die in slecht geïsoleerde huizen wonen en door hittestress hun huiswerk niet kunnen maken. Kinderen die in wijken wonen met weinig groen of natuur en door hitte niet buiten kunnen spelen. En bovengemiddeld veel kinderen in Nederland die last hebben van astma door luchtvervuiling. Daarnaast zijn er kinderen die te maken hebben met een verhoogde kans op overstromingen. Kinderen geven tot slot aan dat ze door de dreiging van klimaatverandering mentale klachten hebben.
Ondanks beloften van de overheid zien we niet de versnelde actie die nodig is om kinderen en hun toekomst te beschermen. Om hier stappen in te zetten, doet UNICEF Nederland onderzoek om inzichtelijk te maken wat de impact van klimaatverandering is op kinderen in Europees- en Caribisch Nederland is. En om gerichte aanbevelingen te doen. De behoeften, rechten en perspectieven van kinderen moeten een centrale plek hebben bij klimaatbeleid, -actie en –financiering van de overheid.
Met COP29 in aantocht moedigen we de Nederlandse overheid aan de ambitie op te voeren en klimaatactie te financieren en zo te investeren in de toekomst van kinderen.