Conflict in Libanon verergert: UNICEF waarschuwt voor ernstige gevolgen voor kinderen en roept op tot humanitaire hulp

24 september 2024

Het conflict in Libanon is verder geëscaleerd en treft nu niet alleen het zuiden, maar ook andere delen van het land. Het Ministerie van Volksgezondheid (MOPH) heeft gemeld dat op maandag 24 september 492 mensen zijn overleden, waaronder 35 kinderen. Dit zijn meer overleden kinderen dan de laatste 11 maanden in Libanon. Daarnaast raakten 1645 mensen gewond, waaronder kinderen en vrouwen. Ziekenhuizen staan onder immense druk door de toenemende aantallen gewonden. En alle scholen en universiteiten in het land zijn vandaag gesloten. 

Jongen met rugzak om kijkt naar de gebouwen die zijn verwoest

Nieuwe golf van ontheemden

Gezinnen uit verschillende dorpen en steden in het zuiden en oosten van Libanon zagen geen andere optie dan hun huis te verlaten en op zoek te gaan naar een veiliger plek elders in het land. 

Om deze ontheemden op te vangen, zijn er 87 opvangcentra geopend in steden zoals Beiroet, Mount Libanon, Baalbek-Hermel, Bekaa-regio en de noordelijke gouverneurschappen.

Impact op kinderen en gezinnen

Dit conflict is de nieuwste crisis die Libanon treft, dat al getroffen is door een langdurige economische en politieke crisis. Het conflict heeft de toegang tot essentiële diensten, zoals gezondheidszorg en onderwijs, verminderd, wat de situatie voor kinderen en hun gezinnen verergert.

UNICEF directeur Catherine Russel: “Er is veel stress en angst gemeld bij kinderen in beide landen, Libanon en Israël. Dit komt niet alleen door hun plotselinge verhuizing, maar ook door de dagelijkse beschietingen en luchtaanvallen die al bijna een jaar duren.” 

UNICEF biedt hulp

UNICEF helpt het ministerie van Volksgezondheid om ziekenhuizen in heel Libanon klaar te maken om gewonde patiënten en getroffen gemeenschappen te behandelen. Er zijn onmiddellijk medische voorraden en spullen naar ziekenhuizen gestuurd, omdat er grote tekorten zijn.

UNICEF heeft in totaal 100 ton aan medische noodhulp geleverd en verdeeld over ziekenhuizen, vooral in de gebieden die zwaar zijn getroffen door het conflict. Daarnaast werkt UNICEF samen met anderen om ervoor te zorgen dat iedereen die door het conflict is geraakt toegang heeft tot gezondheidszorg. Hiervoor worden extra medicijnen en voorraden aangeschaft om 200.000 mensen, waaronder vrouwen en kinderen, te helpen.

Staakt-het-vuren nu 

UNICEF benadrukt dat er een staakt-het-vuren nodig is in Libanon. Als dit niet gebeurt, zou dit grote gevolgen hebben voor de 1.3 miljoen kinderen en de gezinnen die in Libanon wonen.

Verwoestende gebouwen