UNICEF Nederland maakt zich zorgen om de veiligheid van kinderen in Ter Apel nu opnieuw de maximumopvangcapaciteit is bereikt. Hoewel er voor kinderen nog slaapplekken beschikbaar zijn, is een overvolle opvang een onveilige plek voor hen.
© UNICEF Nederland
Gisteravond kwam het bericht dat er onvoldoende bedden beschikbaar waren op aanmeldcentrum Ter Apel. Het COA gaf daarop voorrang aan kinderen, vrouwen en kwetsbare personen: zij krijgen sowieso een slaapplek. Desondanks is er in het overvolle aanmeldcentrum te weinig zicht op kinderen, vaak onvoldoende begeleiding en zijn er zorgen over de veiligheid.
Deze kinderen hebben een vaak een lange en traumatische reis achter de rug, en hebben psychosociale zorg en stabiliteit nodig. Als zij dit niet krijgen, leidt dat aantoonbaar tot ontwikkelingsschade bij kinderen.
Het tekort aan slaapplekken op Ter Apel is bovendien niet nodig als er elders in het land opvangplekken beschikbaar worden gesteld. Wij roepen het kabinet en gemeenten dan ook op om zo snel mogelijk structurele opvangplekken te realiseren om zo aanmeldcentrum Ter Apel te ontlasten en tegelijkertijd te zorgen voor een veilige plek voor kinderen.
De opvang bij aanmeldcentrum Ter Apel heeft vannacht opnieuw haar maximumcapaciteit bereikt. Gisteravond kwam het bericht dat de nood bij het aanmeldcentrum zo hoog was dat het COA begon met het voorrang verlenen voor kinderen, vrouwen en kwetsbare personen.
De verwachting is dat de hoge druk op Ter Apel de komende dagen zal aanhouden. UNICEF Nederland maakt zich zorgen om de fysieke veiligheid en mentale gezondheid van kinderen. Kinderen zijn extra kwetsbaar en een overvol opvangcentrum is geen veilige plek voor hen.
Ook de effecten op kinderen van verhuisbewegingen tussen nachtopvang en het aanmeldcentrum baren ons zorgen. Het is geen structurele oplossing om mensen, en in het bijzonder kinderen, elke dag te verplaatsen voor de nachtopvang. Kinderen op de vlucht hebben behoefte aan een stabiele plek waar zij de juiste begeleiding kunnen krijgen. Deze kinderen hebben een hele lange en vaak traumatische reis achter de rug, en hebben psychosociale hulp, eten, drinken, gezondheidszorg en warmte nodig. Als zij dit niet krijgen, leidt dat aantoonbaar tot ontwikkelingsschade bij kinderen
Daarom roepen we het kabinet en gemeenten op om zo snel als mogelijk structurele opvangplekken te realiseren om Ter Apel te ontlasten en te zorgen voor een veilige plek voor kinderen.