Het Mpox-virus verspreidt zich over meerdere landen in de regio van Oostelijke en Zuidelijk Afrika. Inmiddels zijn meer dan 200 gevallen bevestigd in vijf verschillende landen (Burundi, Rwanda, Oeganda, Kenia, Zuid-Afrika), meldt UNICEF vandaag. Kinderen maken een overgroot deel uit van het aantal gevallen.
© UNICEF/UNI624810/Benekire
De nieuwe variant van het Mpoxvirus (Clade 1b) is geïdentificeerd in alle getroffen landen behalve Zuid-Afrika. Burundi meldt het hoogste aantal infecties in de regio. Vanaf 20 augustus dit jaar zijn daar 170 bevestigde gevallen van Mpox gedetecteerd. Kinderen en adolescenten jonger dan 20 jaar vormen er bijna 60% van de gedetecteerde gevallen, waarbij kinderen jonger dan 5 jaar 21% van de gevallen uitmaken.
Naast de directe zorgen die het virus met zich meebrengt, hebben Kenia, Burundi en Oeganda te kampen met meerdere noodsituaties, waaronder droogte en overstromingen. In Burundi komt momenteel ook een mazelenuitbraak voor.
"De nieuwe stam van Mpox vormt daarmee een extra ernstige bedreiging voor kwetsbare kinderen en gezinnen", aldus UNICEF Regionaal Directeur voor Oost- en Zuidelijk Afrika, Etleva Kadilli.
Naast de directe effecten van de ziekte zijn er ook veel zorgen over de indirecte gevolgen van Mpox-uitbraken op kinderen en adolescenten. Zo wordt hun onderwijs verstoord, is er voor meisjes en vrouwen een dreiging van gendergerelateerd geweld, en vindt er veel discriminatie en stigmatisering plaats.
UNICEF is aanwezig in de hele regio en werkt samen met de WHO, het Afrika CDC en nationale en lokale overheden om verdere uitbraak van Mpox tegen te gaan. Zo geven we voorlichting aan lokale gemeenschappen over beschermingsmogelijkheden, leveren we medische kits en hygiënepakketten, en trainen we zorgverleners.