Het aantal extreem warme dagen neemt wereldwijd in een alarmerend tempo toe, zo blijkt uit een nieuwe cijfers van UNICEF. Volgens de analyse leeft één op de vijf kinderen in gebieden waar zij nu minstens twee keer zoveel extreem warme dagen ervaren als zestig jaar geleden. Deze bevinding laat de enorme impact van klimaatverandering zien, en met name de impact op de jongste generatie.
© UNICEF/UNI585369/Khalid
Ook Nederland blijft niet gespaard. Het aantal extreem warme dagen is hier de afgelopen decennia aanzienlijk gestegen. In totaal worden 1,6 miljoen Nederlandse kinderen nu blootgesteld aan 200 procent meer extreem hete dagen in vergelijking met de jaren zestig. Dit is bijzonder zorgwekkend voor jonge kinderen en zwangere vrouwen, voor wie extreme hitte ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
UNICEF analyseert veranderingen in de blootstelling van kinderen aan extreme hitte over een periode van zestig jaar, een nog niet eerder is op dit thema zo lang terug in de tijd gekeken door UNICEF. De bevindingen tonen aan dat het aantal dagen met temperaturen van 35 graden Celsius of hoger drastisch is toegenomen. In Zuid-Soedan, bijvoorbeeld, ervaren kinderen nu gemiddeld 165 extreem hete dagen per jaar, vergeleken met 110 dagen in de jaren zestig.
"Het is cruciaal dat we erkennen dat extreme hitte toeneemt en dat dit schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid, het welzijn en het dagelijks leven van kinderen," aldus Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. Dat blijkt uit Het rapport, getiteld “A Threat to Progress".
In veel landen, vooral in West- en Centraal-Afrika, leven kinderen meer dan de helft van het jaar in temperaturen boven de 35 graden Celsius. Deze langdurige blootstelling kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hittestress, die vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen en pasgeborenen. Zwangere vrouwen lopen door hittestress een verhoogd risico op vroeggeboorte, laag geboortegewicht en zelfs doodgeboortes. Bij pasgeborenen kan dit leiden tot hartproblemen, ademhalingsproblemen en andere ernstige aandoeningen.
UNICEF roept landen op om snel actie te ondernemen. Alle ondertekenaars van het Akkoord van Parijs dienen de komende maanden nieuwe nationale klimaatplannen in te leveren. UNICEF benadrukt de noodzaak van versterkte inspanningen om de opwarming van de aarde te beperken en roept op tot grotere investeringen in aanpassingen aan extreme hitte, zoals het verbeteren van (school)gebouwen en het trainen van gezondheidswerkers.
Met deze oproep hopen we niet alleen bewustwording te creëren, maar ook een wereldwijde beweging in gang te zetten om (de gevolgen van) extreme hitte voor kinderen en toekomstige generaties te beperken.