Ernstige voedseltekorten in Gaza raken vooral kinderen

26 juni 2024

Volgens een recent rapport van het Integrated Food Security Phase Classification (IPC), dat gisteren is vrijgegeven, blijft de voedselsituatie voor kinderen in Gaza zeer zorgwekkend. Alleen onmiddellijke actie kan de situatie van kinderen verbeteren. Actie die nú keihard nodig is. 

Arm van meisje wordt gecontroleerd met een ondervoeding meetlint

Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, benadrukt de dramatische gevolgen van de voedselschaarste: “Elke dag worden meer kinderen slachtoffer van de gigantische voedselcrisis. Jonge kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor ondervoeding en slechte voedselkwaliteit, wat resulteert in toenemende aantallen ernstig zieke en zelfs stervende kinderen.” 

De situatie is verergerd door het uitblijven van een staakt-het-vuren en ernstige toegangsbeperking van humanitaire hulp in Gaza. “Deze kinderen en gezinnen worden aan hun lot overgelaten”, aldus Laszlo. 

Hulpgoederen staan klaar

Een onmiddellijk staakt-het-vuren en ongehinderde humanitaire toegang tot Gaza zijn de enige manier om deze catastrofe voor kinderen te beëindigen. UNICEF heeft grote hoeveelheden hulpgoederen gereed staan bij de grens van Gaza en in aangrenzende landen, klaar om te distribueren zodra de situatie dit toelaat. Prioriteiten daarbij zijn de distributie van schoon water, voedsel en het herstel van de gezondheidszorg. 

Voor de recente escalatie van het conflict was acute ondervoeding onder kinderen jonger dan vijf jaar in Gaza zeldzaam. Uit recente gegevens verzameld tussen december 2023 en april 2024 blijkt dat 9 op de 10 kinderen in de Gazastrook in ernstige voedselarmoede leeft en daarmee slechts twee of minder voedselgroepen per dag binnenkrijgt.