Escalerende humanitaire crisis in Gaza na vlucht uit Rafah

10 mei 2024

De afgelopen dagen zijn ruim 100.000 mensen uit Rafah gevlucht, en dat aantal blijft toenemen. Veel mensen vluchten naar Al-Mawasi, de kuststrook in het westen van Gaza. Er is daar een groot gebrek aan sanitaire voorzieningen, drinkwater en onderdak.  

Kinderen in een auto met hun bezittingen op de vlucht.

Een Palestijnse familie vlucht met hun kinderen uit hun huis te midden van toenemende vijandelijkheden in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.

Een Palestijnse familie vlucht met hun kinderen uit hun huis te midden van toenemende vijandelijkheden in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.

UNICEF verwacht dat de noden nog verder zullen toenemen nu er al vijf dagen geen brandstof het land meer binnenkomt, nodig voor het draaiende houden van onder meer ziekenhuizen en watersystemen.  

Hamish Young, noodhulpcoördinator van UNICEF in Gaza, reisde af naar Al-Mawasi en vertelt wat hij zag: “Er zijn onvoldoende sanitaire voorzieningen, drinkwater en onderdak. Mensen graven gaten in de grond om hun behoeftes in te doen, waardoor de kans op ziektes nog meer zal toenemen. Je kunt maar met moeite tussen de massa tenten en dekzeilen lopen”. Afgezien van enkele mobiele gezondheidspunten en veldhospitalen met beperkte capaciteit, bevindt het dichtstbijzijnde ziekenhuis zich op minstens 4 km afstand, alleen te bereiken over een gevaarlijke weg vol met ongeëxplodeerde munitie.  
De weg naar Al-Mawasi is afgeladen met honderden vrachtwagens, bussen, auto's en ezelkarren, beladen met mensen en bezittingen.  
 
Er is al vijf dagen geen brandstof het land binnengekomen. Brandstof is nodig voor het draaiende houden het ziekenhuis, waaronder de kraamafdeling van het Emirati-ziekenhuis waar elke dag ongeveer 80 baby's worden geboren. Zonder brandstof zullen ook de waterontziltingsinstallaties en de waterpunten niet functioneren, waardoor schoon water nog verder op zal raken. Vrachtwagens kunnen zonder brandstof levensreddende humanitaire hulp niet naar mensen in nood brengen. De laatste functionerende bakkerij in het zuiden kan zonder brandstof niet draaien.  
  
UNICEF roept op tot het onmiddellijk toelaten van brandstof en humanitaire hulp. Young: “Naast natuurlijk een staakt-het-vuren, het vrijlaten van gijzelaars en het beschermen van kinderen, in plaats van doden”.  

Crisis in Gaza

Doneer nu