Eventueel grondoffensief Rafah catastrofaal voor kinderen

6 mei 2024

Een eventueel grondoffensief in Rafah kan catastrofale risico's opleveren voor de 600.000 kinderen die zich daar momenteel bevinden. Al honderdduizenden kinderen in Rafah zijn gewond, ziek, ondervoed, getraumatiseerd of leven met een handicap. “Waar moeten kinderen naartoe vluchten? Nergens in Gaza is het veilig.”

De 9-jarige Tamar loopt door de puin in Gaza

De 9-jarige Tamar loopt door de puinhopen van zijn verwoeste buurt in Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Duizenden kinderen zijn ontheemd geraakt nadat ze hun huizen hebben verloren als gevolg van de voortdurende escalatie in Gaza.

De 9-jarige Tamar loopt door de puinhopen van zijn verwoeste buurt in Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Duizenden kinderen zijn ontheemd geraakt nadat ze hun huizen hebben verloren als gevolg van de voortdurende escalatie in Gaza.

Risico’s verplaatsing uit Rafah

Op dit moment verblijven er ongeveer 1,2 miljoen mensen in Rafah, waarvan ongeveer de helft kinderen zijn. Een verplaatsing uit Rafah houdt grote risico's in. Wegen die mensen gebruiken om weg te vluchten uit Rafah zijn met grote waarschijnlijkheid bezaaid met niet-geëxplodeerde munitie. Op plekken waar kinderen en gezinnen terechtkomen na een vlucht uit Rafah, zullen huisvesting en zaken als gezondheidszorg grotendeels verwoest zijn. Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, benadrukt: “Waar moeten kinderen naartoe vluchten? Nergens in Gaza is het veilig”. UNICEF roept op om kinderen en gezinnen die niet kunnen of willen verhuizen na een evacuatiebevel, te beschermen.

Onmiddellijk staakt-het-vuren nodig

Honderdduizenden kinderen die nu in Rafah opgesloten zitten, zijn gewond, ziek, ondervoed, getraumatiseerd of leven met een handicap. Velen hebben hun huis, ouders en dierbaren verloren. De verwoesting van gezondheidszorg, onderwijs en het gebrek aan voldoende voedsel en water eisen een enorme tol van kinderen. “Als Rafah aangevallen wordt zullen kinderen niet alleen gevaar lopen door het geweld, maar ook door chaos en paniek. En dat in een tijd waarin hun fysieke en mentale toestand al ernstig verzwakt is”, zegt Laszlo. Volgens de laatste schatting van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn naar verluidt al meer dan 14.000 kinderen omgekomen.

UNICEF roept op tot een onmiddellijk en langdurig staakt-het-vuren, tot onmiddellijke vrijlating van gijzelaars, tot het beschermen van burgers en infrastructuur en tot veilige toegang voor humanitaire werkers.

Help de kinderen in Gaza

Ze hebben dringend bescherming en hulp nodig.

Doneer nu