Ongekend snelle stijging ondervoeding bij kinderen en zwangere vrouwen in Gaza

20 februari 2024

Het aantal kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven dat ondervoed is in Gaza, stijgt met ongekende snelheid. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het Global Nutrition Cluster, waar UNICEF onderdeel van uitmaakt.

5-jarige Ahmad in Rafah

De 5-jarige Ahmad in Rafah: “Ik ben met mijn kleine broertje aan het wachten op onze beurt voor een maaltijd, ik hoop dat we wat eten kunnen krijgen, we hebben heel veel honger”.

De 5-jarige Ahmad in Rafah: “Ik ben met mijn kleine broertje aan het wachten op onze beurt voor een maaltijd, ik hoop dat we wat eten kunnen krijgen, we hebben heel veel honger”.

Ondervoeding in het noorden van Gaza

Uit het rapport ‘Nutrition Vulnerability and Situation Analysis Gaza’ blijkt dat de voedingssituatie extreem verontrustend is in het noordelijke deel van Gaza, dat al weken vrijwel volledig is afgesneden van hulp. 15,6 procent, oftewel 1 op de 6 kinderen onder de twee jaar, is daar acuut ondervoed. Bijna drie procent van de kinderen lijdt er aan ernstige acute ondervoeding, de meest levensbedreigende vorm van ondervoeding. Als deze kinderen niet op korte termijn hulp krijgen lopen zij een groot risico op medische complicaties en overlijden.

Essentie van humanitaire hulp

Uit eenzelfde onderzoek, uitgevoerd in Rafah waar meer humanitaire hulp beschikbaar is, blijkt dat daar 5 procent van de kinderen onder de twee jaar acuut ondervoed is. Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, zegt hierover: “Dit laat zien dat humanitaire hulp de ergste gevolgen kan helpen voorkomen. En dat versterkt nog eens de oproep om Rafah te beschermen.”

Ongekend snelle stijging ondervoeding

Vóór de vijandelijkheden van de afgelopen maanden kwam ondervoeding in Gaza bijna niet voor: slechts 0,8 procent van de kinderen onder de vijf jaar was acuut ondervoed. Dat in bijna drie maanden tijd meer dan 15 procent van de kinderen onder de twee jaar in Noord-Gaza ondervoed is, is een wereldwijd ongekend snelle en ernstige stijging.

Deze gegevens zijn verzameld in januari, waardoor organisaties denken dat de situatie op dit moment nog ernstiger zal zijn.

“De Gazastrook staat op het punt om getuige te zijn van een enorme toename van kindersterfte, die nu nog te vermijden is”, aldus Laszlo. “We waarschuwen al weken dat de Gazastrook op de rand van een voedingscrisis staat. Als het conflict nu niet eindigt zullen veel kinderen ernstig ziek worden of zelfs overlijden door een tekort aan voedsel.”