Volgend jaar 9,3 miljard dollar aan noodhulp nodig

12 december 2023

Vanwege een toename van het aantal kinderen dat wereldwijd geconfronteerd wordt met humanitaire crises, heeft UNICEF volgend jaar 9,3 miljard dollar aan noodhulpfinanciering nodig. Hiermee kunnen bijna 94 miljoen kinderen in 155 landen worden ondersteund. UNICEF benadrukt dat de crises steeds ingewikkelder en omvangrijker worden.

jongen_uit_haïti.jpg

Een jongen lacht tijdens de openingsceremonie van zijn school in Maingrette, Haïti.

Een jongen lacht tijdens de openingsceremonie van zijn school in Maingrette, Haïti.

Vandaag publiceert UNICEF het jaarlijkse noodhulprapport, bekend als het Humanitarian Action for Children (HAC) rapport. Het rapport biedt een overzicht van de behaalde resultaten in het afgelopen jaar en presenteert plannen en behoeften voor het komende jaar.

Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, benadrukt dat miljoenen kinderen nog steeds gevangen zitten in steeds complexere en grotere humanitaire crises. Ze waarschuwt ook dat in 2024 wereldwijd miljoenen kinderen te maken zullen krijgen met conflicten, armoede en natuurrampen, waarbij klimaatverandering de omvang en complexiteit van noodsituaties verergert door beperkingen op het gebied van voedsel, water en onderwijs.

Een terugblik op 2023 laat zien dat de helft van alle beschikbare noodhulpfinanciering gericht was op slechts vier noodsituaties: Afghanistan, Oekraïne, Syrië en Ethiopië. Tegelijkertijd blijven grote humanitaire crises ernstig ondergefinancierd, zoals die in Soedan, Haïti en Jemen. Vorig jaar heeft UNICEF onder meer voedingshulp geboden aan 17 miljoen kinderen, meer dan 23 miljoen mensen toegang gegeven tot water en voor bijna 14 miljoen kinderen onderwijs geregeld.

Voor het komende jaar hebben we plannen om onder andere 17 miljoen kinderen te vaccineren tegen mazelen, 7,6 miljoen kinderen te behandelen tegen acute ondervoeding en 26,7 miljoen kinderen en verzorgers psychosociale steun te bieden. De grootste noden worden verwacht in Afghanistan, Syrië, Soedan, Congo en Oekraïne.

kinderen-uit-haïti.jpg

Haïtiaanse kinderen gaan naar school.

Haïtiaanse kinderen gaan naar school.