Meisjes wereldwijd zwaarst getroffen door hiv-epidemie

1 december 2023

Bijna 98.000 tienermeisjes raakten vorig jaar besmet met hiv, wat neerkomt op meer dan 1900 nieuwe besmettingen per week. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van UNICEF, gepubliceerd op Wereld Aids Dag. Hoewel het totaal aantal besmettingen onder adolescente meisjes (10-19 jaar) sinds 2010 bijna is gehalveerd, hadden meisjes vorig jaar nog altijd twee keer zoveel kans op hiv dan jongens. De cijfers laten ook zien dat kinderen veel minder vaak een hiv-behandeling krijgen dan volwassenen.

Zwangere_vrouw

De 20-jarige Sabi Kere is geboren met HIV en slikt al haar hele leven medicijnen. Ze is nu zes maanden zwanger van haar eerste kind. 

De 20-jarige Sabi Kere is geboren met HIV en slikt al haar hele leven medicijnen. Ze is nu zes maanden zwanger van haar eerste kind. 

Aantal hiv-infecties

Uit het rapport UNICEF's Global Snapshot on Children with HIV and AIDS blijkt dat Oost- en Zuidelijk Afrika nog altijd het grootste aantal hiv-geïnfecteerde jongeren kent, gevolgd door West- en Centraal-Afrika. In Sub-Sahara Afrika komt een hiv-infectie bij meisjes en jonge vrouwen tussen de 10 en 24 jaar drie keer zo vaak voor als bij jongens en mannen van die leeftijd. In totaal leven er wereldwijd zo'n 2,6 miljoen kinderen en jongeren met hiv. 

Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland: “Het is onaanvaardbaar dat tienermeisjes nog altijd de zwaarste last dragen van hiv-infecties. Wij allemaal hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit cijfer daalt door te zorgen voor betere behandelmogelijkheden, armoedebestrijding en voorlichting.” 

Meisjes en jonge vrouwen vaker getroffen

Meisjes en jonge vrouwen worden zoveel vaker getroffen door de hiv-epidemie door genderongelijkheid, waardoor zij minder goed in staat zijn om veilige seks te eisen, door armoede waardoor gezondheidscentra ver verwijderd liggen, en door slechte toegang tot programma's voor het voorkomen van hiv.

Behandeling

In vergelijking met volwassenen krijgen kinderen en jongeren veel minder vaak een behandeling tegen hiv-infecties. Het UNICEF-rapport laat zien dat wereldwijd bijna een miljoen kinderen en jongeren tussen de 0 en 19 jaar met hiv geen behandeling krijgt. Meer dan de helft van deze groep, ongeveer 60 procent, bevindt zich in Oost- en Zuidelijk Afrika.