Reactie UNICEF op akkoord: toevoer van deze hulp nu cruciaal.

22 november 2023

“Dit is een eerste broodnodige stap om de kinderen in Gaza de humanitaire hulp te kunnen bieden die zeer acuut nodig is” stelt Suzanne Laszlo, directeur van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF Nederland in reactie op het vannacht gepresenteerde akkoord tussen de betrokken partijen bij het conflict in Israël en Gaza. “De noodhulpverlening moet nu meteen op gang komen om zo te voorkomen dat honderdduizenden kinderen niet alsnog slachtoffer worden van de levensbedreigende gevolgen van de humanitaire catastrofe die in Gaza momenteel plaatsvindt.” UNICEF is aanwezig in Gaza en ziet dat met name schoon water de komende dagen van levensbelang is.

Jongen_in_Gaza

Een jongen bij een eerdere levering van levensreddende benodigdheden aan het Al-Nasr-ziekenhuis in Khan Younis.

Een jongen bij een eerdere levering van levensreddende benodigdheden aan het Al-Nasr-ziekenhuis in Khan Younis.

Recente cijfers 

De meest recente cijfers laten een humanitaire catastrofe zien in Gaza: meer dan 5.350 Palestijnse kinderen zijn gedood, en een veelvoud van kinderen zijn gewond geraakt. Vrouwen en kinderen vormen twee derde van alle overledenen. Praktisch alle 2,2 miljoen inwoners van Gaza hebben geen toegang tot schoon water. Ruim 155.000 zwangere vrouwen hebben dringend behoefte aan eerstelijnsgezondheidszorg. 337.000 kinderen onder de vijf jaar lopen direct risico op ondervoeding.  

Watervoorzieningen 

De levering van water, waterzuiveringstabletten en materialen voor noodreparaties van essentiële water- en sanitaire diensten is nu de eerste prioriteit volgens de VN-kinderrechtenorganisatie. Laszlo: “Veel kinderen drinken al weken zout water en vervuild water, met ziektes en uitdrogingrisico’s tot gevolg. Als zij zo snel mogelijk toegang krijgen tot schoon water kan dat overlijdens voorkomen”.

De regen in Gaza en het gebrek aan waterzuivering vormen een groot risico op een massale uitbraak van ziekten bij kinderen. Meer dan 2,2 miljoen mensen hebben geen betrouwbare toegang meer tot een veilige en toereikende watervoorziening en sanitaire voorzieningen.  

Noodhulp

De afgelopen weken hebben 78 trucks vol noodhulpgoederen van UNICEF in Gaza hulp geboden in de meest acute situaties. Dat is volgens de hulporganisatie bij lange na niet genoeg. Om goede humanitaire hulp te bieden zijn honderden trucks aan hulpgoederen per dag nodig. UNICEF heeft in Rafah, aan de grens van Gaza en Egypte, de afgelopen maand grote voorraden hulpgoederen opgebouwd, die binnen een paar uur direct Gaza in kunnen worden gebracht .  

Behalve water zijn ook voedsel, medische hulp en hygiënematerialen van direct noodzakelijk belang. Voor het verlenen van levensreddende noodhulp is het volgens UNICEF noodzakelijk dat humanitaire hulpverlening veilige doorgang wordt gegarandeerd. Ruim 150 VN-medewerkers in Gaza zijn bij het geweld en de aanvallen sinds het begin van oorlog omgekomen.