Premature baby’s zijn geëvacueerd uit het Al-Shifa ziekenhuis

20 november 2023

Op 19 november 2023 vond een reddingsoperatie plaats in het noorden van Gaza. Hierbij zijn 31 baby's, die in acuut levensgevaar verkeerden, vanuit het Al-Shifa ziekenhuis overgebracht naar een veiligere locatie in het zuiden van de Gazastrook. UNICEF voerde, samen met andere organisaties, deze gevaarlijke operatie uit. De totale instorting van de medische voorzieningen in het Al-Shifa ziekenhuis had het tragische overlijden van meerdere baby’s tot gevolg. Door de slechte voorzieningen verslechterde de toestand van de andere baby’s snel. 

Premature_baby's_in_Gaza

Premature baby's worden vervoerd in speciale couveuses en met voortdurende zorg van medisch personeel.

Premature baby's worden vervoerd in speciale couveuses en met voortdurende zorg van medisch personeel.

Evacuatie  

De pasgeboren baby's uit het Al-Shifa ziekenhuis zijn door UNICEF, samen met WHO, UNRWA, OCHA, UNMAS, de Palestijnse Rode Halve Maan en de medische autoriteiten, overgebracht naar het Al-Helal Al-Emarti ziekenhuis in Rafah, in het zuiden van Gaza. Ze werden vervoerd in speciale couveuses en stonden onder voortdurende zorg van medisch personeel. Bij aankomst zijn de baby's gelijk op de intensive care-afdeling van het ziekenhuis geplaatst zodat ze de juiste zorg konden krijgen. UNICEF en haar partners helpen bij het registreren van de baby's zodat ze kunnen worden herenigd met ouders en familieleden.   

Inspanningen van UNICEF

Sinds het begin van de escalatie levert UNICEF medische hulpgoederen aan ziekenhuizen in de zuidelijke en centrale gebieden van Gaza. Met deze hulp worden ongeveer 244.000 mensen, inclusief pasgeborenen geholpen. Daarnaast ontvingen vijf ziekenhuizen water om te voorzien de minimumbehoefte van drie liter per persoon per dag, voor ongeveer 50.000 mensen. 

Wat is er nodig?

Ziekenhuizen, gezondheidscentra, patiënten, dokters en verpleegkundigen moeten veilig zijn voor aanvallen en beschermd worden tegen geweld. UNICEF blijft vragen om een staakt-het-vuren om hulp te kunnen geven. We willen dat belangrijke medische spullen en brandstof de ziekenhuizen kunnen bereiken, overal waar dat nodig is.