Levens van één miljoen kinderen uit Gaza hangen aan een zijden draad

13 november 2023

De aanvallen op en de bijna totale ineenstorting van kindergezondheidsdiensten in heel Gaza, met name in de noordelijke gebieden, bedreigen het leven van elk kind in de strook.

palestijnse-jongen.jpg

Mohammed, een 8-jarige jongen uit Rafah, zit op het puin van het huis van hem en zijn familie, dat werd gebombardeerd tijdens een Israëlische luchtaanval.

Mohammed, een 8-jarige jongen uit Rafah, zit op het puin van het huis van hem en zijn familie, dat werd gebombardeerd tijdens een Israëlische luchtaanval.

Onrust bij kinderziekenhuizen

In de afgelopen dagen is de medische zorg in de Gazaanse kinderziekenhuizen Al-Rantisi en Al-Nasr naar verluidt bijna tot stilstand gekomen. Alleen kleine generatoren houden de (neonatale) intensive cares nog draaiende. Er worden intense aanvallen en vijandelijkheden gemeld in de buurt van het Al-Rantisi kinderziekenhuis en het Al-Nasr kinderziekenhuis, inclusief levensreddende apparatuur, is opnieuw beschadigd geraakt bij een aanval.

Een ander kinderziekenhuis in het noorden is gestopt met opereren vanwege schade en een gebrek aan brandstof. Tot slot heeft een gespecialiseerd kraamziekenhuis dringend brandstof nodig om te blijven functioneren.

Diensten voor kindergezondheid in de hele Gazastrook waren al ernstig overbelast vóór de recente escalatie van geweld, omdat de gezondheidssector te maken had met een gebrek aan onder meer medische apparatuur, stroomstoringen en watertekorten.

Onrecht voor kinderen uit Gaza

"Het recht van kinderen op leven en gezondheid wordt in Gaza ernstig geschonden”, zegt Adele Khodr, regionaal directeur van UNICEF voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “De bescherming van ziekenhuizen en de levering van levensreddende medische benodigdheden is een verplichting volgens het oorlogsrecht, en beide zijn nu nodig."

Help de kinderen in Gaza

Er is geen tijd te verliezen

Doneer nu