200 dagen oorlog in Soedan: 14 miljoen kinderen dringend hulp nodig

6 november 2023

Veertien miljoen kinderen in Soedan hebben dringend levensreddende humanitaire hulp nodig. Dat is het gevolg van tweehonderd dagen oorlog, stelt UNICEF. Soedan is nu de grootste crisis ter wereld op het gebied van kinderverplaatsing, met 3 miljoen kinderen die op de vlucht zijn voor geweld, op zoek naar veiligheid, voedsel, onderdak en gezondheidszorg. De meeste kinderen vluchten binnen Soedan. Honderdduizenden kinderen vinden onderdak vinden in uitgestrekte geïmproviseerde kampen in buurlanden.

soedanees-kind.jpg

Kinderen worden gescreend op ondervoeding tijdens een geïntegreerde gezondheidscampagne, uitgevoerd door het Soedanese Ministerie van Volksgezondheid met steun van UNICEF.

Kinderen worden gescreend op ondervoeding tijdens een geïntegreerde gezondheidscampagne, uitgevoerd door het Soedanese Ministerie van Volksgezondheid met steun van UNICEF.

Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland: “De oorlog in Soedan brengt een generatie kinderen aan de rand van de afgrond. Velen van hen leven in constante angst om gedood, gewond, gerekruteerd of gebruikt te worden door gewapende groepen.”

Er zijn talloze meldingen van conflict gerelateerd seksueel geweld, inclusief verkrachting. Met de recente escalatie van gevechten in gebieden zoals Khartoem, Darfur en Kordofan is de zorg dat kinderrechtenschendingen zullen blijven toenemen. Tot nu toe heeft UNICEF meer dan 3100 concrete signalen van ernstige schendingen ontvangen, waaronder het doden en verminken van kinderen.

Ook de dreiging van dodelijke ziekten - zoals cholera, dengue, mazelen en malaria - neemt toe, met al steeds verder uitbreidende uitbraken. Vandaag de dag ontbreekt het ongeveer 7,4 miljoen kinderen aan veilig drinkwater. Bijna de helft daarvan is onder de vijf jaar en loopt ernstig risico op diarreeziekten en cholera. Bijna 700.000 kinderen met ernstige acute ondervoeding lopen het risico te sterven zonder behandeling. Water- en gezondheidsinfrastructuren moeten worden beschermd volgens het internationaal humanitair recht.

Geen kind in Soedan heeft momenteel toegang tot onderwijs. Een schokkend aantal van 19 miljoen kinderen in Soedan kan niet terugkeren naar de klaslokalen, wat het tot een van de ergste onderwijscrises ter wereld maakt.

De noodhulpbehoefte van kinderen in Soedan is groter dan de hulp die nu door UNICEF geboden kan worden. Laszlo: “Water, gezondheidszorg, voeding en veilige plekken en scholen zijn nu cruciaal om deze kinderen te kunnen helpen”. UNICEF roept de internationale gemeenschap en alle betrokken partijen op hun inzet te verdubbelen om de nood van miljoenen kinderen en gezinnen aan te pakken. Laszlo: “We mogen niet toelaten dat de dood en het lijden van miljoenen kinderen in Soedan een vergeten humanitaire catastrofe wordt. Kinderen betalen nog steeds de hoogste prijs voor een crisis die zij niet hebben veroorzaakt, steeds vaker met hun eigen leven.”