Eerste levensreddende hulpgoederen voor kinderen bereiken Gaza

23 oktober 2023
Hulpgoederen_bereiken_Gaza

De hulpkonvooi van UNICEF, WFP, WHO en Rode Halvemaan betreedt Gaza via de grensovergang van Rafah.

De hulpkonvooi van UNICEF, WFP, WHO en Rode Halvemaan betreedt Gaza via de grensovergang van Rafah.

Meer dan 44.000 flessen drinkwater zijn zaterdag door UNICEF geleverd in Gaza. Dat is net voldoende voor 22.000 mensen voor één dag. Het hulptransport was onderdeel van het konvooi van twintig vrachtwagens die vanochtend via de grensovergang van Rafah Gaza binnenreden.  

Elke minuut telt

"Nu één miljoen kinderen in Gaza geconfronteerd worden met een ernstige humanitaire crisis, is de levering van water een kwestie van leven of dood. Elke minuut telt.", stelt een woordvoerder van de VN-kinderrechtenorganisatie. "Dit eerste hulptransport van water zal levens redden, maar de behoeften zijn immens - niet alleen voor water, maar ook voor voedsel, brandstof, medicijnen en ondersteuning van kinderen en gezinnen. Als we niet structureel en consistent humanitaire voorraden kunnen leveren, bestaat het reële gevaar van levensbedreigende ziekte-uitbraken."

Infrastructuur

Grote delen van de infrastructuur van Gaza, waaronder water- en sanitaire systemen, zijn in bijna twee weken van escalerend geweld verwoest. "De waterproductiecapaciteit ligt op 5% van het normale niveau, waardoor de 2,3 miljoen inwoners van Gaza moeten overleven met nog geen 3 liter water per dag. Ongeveer een miljoen mensen zijn ontheemd, waarvan de helft kinderen, en velen hebben hun toevlucht gezocht in overvolle schuilplaatsen met zeer beperkte toegang tot water, sanitair en hygiëne. Het zijn omstandigheden die vooral voor jonge kinderen zeer gevaarlijk zijn.", aldus de VN-kinderrechtenorganisatie. 

Wat doet UNICEF?

UNICEF heeft extra noodhulpvoorraden voorbereid voor 250.000 mensen, die klaarstaan bij de Rafah-grensovergang om in enkele uren naar Gaza te kunnen worden gebracht. Ook zijn er meer noodhulpvoorraden van UNICEF onderweg naar Egypte. Om verdere hulp te leveren is veiligere en structurele humanitaire toegang tot Gaza noodzakelijk. De VN-kinderrechtenorganisatie roept op tot het openen van alle toegangspunten naar Gaza voor het leveren van humanitaire voorraden en meer hulpverlening. Ook wil UNICEF dat urgente medische gevallen uit Gaza kunnen vertrekken of direct toegang hebben tot kritieke gezondheidszorg. Infrastructuur voor burgers, zoals schuilplaatsen, ziekenhuizen, elektriciteit en watervoorzieningen moeten gerespecteerd en beschermd worden.

Help de kinderen in Gaza

Er is geen tijd te verliezen.

Doneer nu