Kinderen grootste slachtoffer van geweld in Israël en Palestina

10 oktober 2023

Kinderen zijn bij oorlog altijd het grootste slachtoffer. Minder dan 72 uur na het uitbreken van verschrikkelijk geweld in Israël ontvangen we signalen van wijdverbreide ernstige schendingen van de rechten van kinderen. Vele kinderen zijn gedood of gewond geraakt, terwijl talloze anderen zijn blootgesteld aan het geweld. 

Palestijnse jongen

Een Palestijns meisje loopt te midden van het puin van een gebouw dat op 7 oktober 2023 door Israëlische luchtaanvallen in Gaza-stad is verwoest.

Een Palestijns meisje loopt te midden van het puin van een gebouw dat op 7 oktober 2023 door Israëlische luchtaanvallen in Gaza-stad is verwoest.

Niets rechtvaardigt het doden, verminken of ontvoeren van kinderen

UNICEF veroordeeld deze ernstige schendingen van rechten ten zeerste. UNICEF roept gewapende groepen en de verantwoordelijken op tot het onmiddellijke vrijlaten van eventuele kinderen die in Gaza gegijzeld worden. Zij moeten zo snel mogelijk herenigd worden met hun families.  

Humanitaire hulp en bescherming nodig

Honderdduizenden kinderen worden getroffen door de escalatie van vijandelijkheden in Gaza en hebben dringend humanitaire hulp en bescherming nodig. Voordat het geweld uitbrak, hadden al 1,1 miljoen kinderen in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever noodzakelijke humanitaire hulp nodig. Dat is bijna de helft van alle kinderen.  

We roepen alle partijen op om kinderen te beschermen, zoals afgesproken in het internationaal humanitair recht. We maken ons grote zorgen over maatregelen om elektriciteit te blokkeren en het binnenbrengen van voedsel, brandstof en water in Gaza tegen te houden. Dit brengt het leven van kinderen in gevaar en zal nog een laag van lijden toevoegen aan de al bestaande heftige omstandigheden waarmee gezinnen in Gaza worden geconfronteerd. Kinderen de toegang ontzeggen tot voedsel en essentiële diensten brengt hun leven in gevaar. Dat geldt ook voor aanvallen op burgerlijke gebieden en infrastructuur - waaronder gezondheidscentra, scholen en water- en sanitaire systemen. Het is van essentieel belang dat alle partijen zich onthouden van verder geweld en aanvallen op burgerlijke infrastructuur, waaronder scholen, gezondheidscentra en schuilplaatsen. 

Veilige toegang

Nu de humanitaire situatie snel verslechtert, moeten hulporganisaties veilig toegang kunnen krijgen tot kinderen en hun families om hen levensreddende hulp te kunnen bieden. In de Gazastrook leveren UNICEF en partners directe humanitaire ondersteuning, waaronder medische benodigdheden, brandstof, mentale gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning.  

Kinderen hebben recht op speciale bescherming

UNICEF roept op tot onmiddellijke beëindiging van de vijandelijkheden en herinnert de partijen aan hun verplichtingen onder het Internationaal Humanitair recht om kinderen speciale bescherming te bieden. Elk kind, ongeacht wie of waar ze zijn, moet worden beschermd.  

Help nu deze kinderen in nood

Doneer nu!