UNICEF biedt hulp aan ontheemde Armeense kinderen

2 oktober 2023

Meer dan 100.000 ontheemde mensen, waaronder zo’n 30.000 kinderen, zijn in Armenië aangekomen uit gebieden getroffen door recente militaire vijandelijkheden. UNICEF is direct in actie gekomen om kinderen en hun families te voorzien van hulp en bereidt zich voor op het opschalen van hulp.

Meisje in de UNICEF kindercorner

 Terwijl haar ouders zich inschrijven speelt Viktoria in de kindvriendelijke ruimte opgericht door UNICEF Armenië in Goris.

 Terwijl haar ouders zich inschrijven speelt Viktoria in de kindvriendelijke ruimte opgericht door UNICEF Armenië in Goris.

Kinderen en gezinnen die nu in Armenië aankomen hebben er al maanden van verslechterende omstandigheden op zitten. Veel van deze kinderen hebben inmiddels dringend behoefte aan medische hulp, kinderbescherming en hulp bij het verwerken van nare ervaringen die zij hebben meegemaakt.

Wat doet UNICEF? 

UNICEF’s prioriteit is om kinderen en hun families zo snel en goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Zo hebben we de afgelopen dagen de volgende hulp kunnen bieden: 

  • We creëerden een veilige, kindvriendelijke ruimte in de stad Goris, waar dagelijks bijna 300 kinderen kunnen spelen, waar moeders in alle rust borstvoeding kunnen geven en waar ouders hulp kunnen krijgen voor de zorgen die zij hebben over hun kinderen in deze situatie.  
  • We verspreidden medicijnen en medische hulpmiddelen onder gezondheidscentra in gebieden waar veel ontheemden naartoe zijn getrokken.   
  • We plaatsten bio-toiletten in de nabijheid van registratiecentra voor ontheemden in Goris en Vayk.   
  • Ook deelden we hygiënepakketten uit bij alle gezinnen die zich inmiddels hebben geregistreerd in een coördinatiecentrum in Jerevan.  

Voorbereidingen

UNICEF treft, samen met de regering van Armenië, voorbereidingen om de komende weken nog meer kinderen en families psychosociale hulp, kinderbescherming, gezondheidszorg, warme kleding, en onderwijs te kunnen bieden. Om snel te kunnen reageren op acute noden hebben we in zowel Armenië als Azerbeidzjan levensreddende hulpmiddelen ingeslagen en klaarliggen.