Steeds meer kinderen wagen oversteek over Middellandse Zee

2 oktober 2023

Het aantal alleenreizende kinderen op de vlucht dat de Middellandse Zee is overgestoken naar Italië is dit jaar met zestig procent gestegen. Sinds het begin van dit jaar hebben ruim 11.600 alleenreizende kinderen de gevaarlijke overtocht gemaakt. Deze zomer stierven of verdwenen minstens 990 mensen, waaronder kinderen, bij een poging de zee over te steken. Een verdrievoudiging ten opzichte van vorige zomer.

Boten aan de kust

Boten aan de kust van Italië na oversteek van de Middellandse Zee. 

Boten aan de kust van Italië na oversteek van de Middellandse Zee. 

Gevaar op de Middellandse Zee

“De Middellandse Zee is een heel gevaarlijke plek voor kinderen op de vlucht", zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “Veel kinderen worden in overvolle opblaasbare rubberbootjes of slechte houten vissersbootjes geplaatst, die niet bestand zijn tegen de vaak slechte weersomstandigheden. Het gebrek aan regionale zoek- en reddingsacties op zee vergroot nog eens de gevaren waarmee kinderen te maken krijgen tijdens de oversteek.”

Oorlog, conflict, geweld en extreme armoede zijn de belangrijkste redenen voor alleenreizende kinderen om hun thuisland te ontvluchten. Het risico voor mensen op de vlucht om onderweg te maken te krijgen met uitbuiting en misbruik is groot, en nog groter voor alleenreizende kinderen.

Wat moet er gebeuren?

UNICEF roept regeringen in heel Europa op om te zorgen voor legale routes zodat mensen veilig asiel kunnen aanvragen. Dat is een recht dat voortkomt in internationale verdragen. Zoek- en reddingsoperaties op zee moeten goed gecoördineerd worden zodat mensen snel kunnen worden opgevangen op veilige plaatsen. Ook moeten de kinderbeschermingssystemen versterkt worden zodat kinderen de nodige hulp kunnen krijgen. Tot slot moet onderzoek worden gedaan naar de redenen waarom zoveel meer kinderen deze gevaarlijke vlucht ondernemen.

“We moeten als Europa echt veel meer doen om kinderen te beschermen tegen alle gevaren die zij tegenkomen op zoek naar een veiliger bestaan”

Suzanne Laszlo