Bijna 300.000 kinderen getroffen in Libië

20 september 2023

Naar schatting zijn bijna 300.000 kinderen getroffen door de krachtige storm Daniel in Oost-Libië. Een groeiend aantal kinderen en gezinnen heeft dringend humanitaire hulp nodig, na aanzienlijke schade aan talloze huizen, ziekenhuizen, scholen en andere essentiële infrastructuur.

libische-mensen.jpg

Mensen verzamelen zich buiten bij een door overstromingen beschadigd appartement in Derna, in het oosten van Libië. Dit appartement, op de eerste verdieping, was de thuisbasis van Abdelaziz Gattish, een man die bekend stond om het ondersteunen van 100 worstelende huishoudens in Derna vanwege de hoge kosten van levensonderhoud. De overstromingen in Derna eisten het leven van Abdelaziz Gattish, zijn vrouw en zijn dochter, waardoor de gemeenschap in rouw achterbleef.

Mensen verzamelen zich buiten bij een door overstromingen beschadigd appartement in Derna, in het oosten van Libië. Dit appartement, op de eerste verdieping, was de thuisbasis van Abdelaziz Gattish, een man die bekend stond om het ondersteunen van 100 worstelende huishoudens in Derna vanwege de hoge kosten van levensonderhoud. De overstromingen in Derna eisten het leven van Abdelaziz Gattish, zijn vrouw en zijn dochter, waardoor de gemeenschap in rouw achterbleef.

Gezondheids- en veiligheidsrisico’s voor kinderen

Naast de vele doden en gewonden vormen de overstromingen in Libië een ernstig risico voor de gezondheid en veiligheid van kinderen. Nu de veilige watervoorziening in gevaar komt, neemt de kans op diarree en cholera-uitbraken, maar ook op uitdroging en ondervoeding aanzienlijk toe. Ondertussen lopen kinderen die hun ouders zijn verloren of gescheiden zijn geraakt van hun families meer risico op uitbuiting en geweld.

Menselijk verlies en materiële schade

Storm Daniel heeft hoogstwaarschijnlijk het leven geëist van meer dan 5.000 mensen en er worden nog steeds honderden vermist. Minstens 30.000 mensen hebben hun huis verloren. Ten minste drie ziekenhuizen zijn momenteel buiten dienst en minstens tien centra voor gezondheidszorg staan onder water.

Herstel en opbouw in Libië

In de komende dagen wordt het duidelijk hoeveel humanitaire hulp er nodig is in Libië. UNICEF staat klaar om samen te werken met de autoriteiten om te helpen met herstellen en opbouwen, vooral op het gebied van gezondheid, watervoorziening en onderwijs.

Wat doet UNICEF nu al

UNICEF heeft al 27 ton medicijnen en medische apparatuur, waterzuiveringstabletten, noodvoedselrantsoenen en tenten per vliegtuig vervoerd om aan de meest dringende behoeften van Libische kinderen en hun gezinnen te voldoen. Deze levensreddende goederen zijn afkomstig uit het humanitaire UNICEF-magazijn in Kopenhagen.

goederen-voor-libië.jpg

Verzending van 27 ton medische, voedings- en onderdakbenodigdheden vanuit het UNICEF-magazijn in Kopenhagen, waaronder: 71 medische kits (inclusief apparatuur en medicijnen), 25 tenten, 250 dekzeilen en 100.000 waterzuiveringstabletten.

Verzending van 27 ton medische, voedings- en onderdakbenodigdheden vanuit het UNICEF-magazijn in Kopenhagen, waaronder: 71 medische kits (inclusief apparatuur en medicijnen), 25 tenten, 250 dekzeilen en 100.000 waterzuiveringstabletten.