Zorgen over veiligheid en ontwikkeling kinderen in noodopvang

6 september 2023

Het aantal onbegeleide kinderen (AMV's) in Ter Apel en de noodopvang stijgt zorgwekkend hard. Daarmee is de veiligheid en ontwikkeling van deze kinderen in de noodopvang en Ter Apel in gevaar.

jongen in asielopvang in gang

Alleenreizende jongen in noodopvang

Alleenreizende jongen in noodopvang

Nauwelijks begeleiding voor kinderen

Dat stelt UNICEF op basis van nieuwe informatie van het COA, Nidos en het ministerie van J&V. Op dit moment verblijvenruim 180 onbegeleide kinderen in Ter Apel en bijna 1900 (1844) in noodopvang door het hele land. Een onbekend aantal kinderen krijgt door de te krappe capaciteit voor onbegeleide kinderen bij het COA en Nidos nauwelijks of geen begeleiding.

“Hoe goed deze kinderen worden begeleid en geholpen verschilt per locatie en is erg onduidelijk, wat zeer zorgelijk is", stelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “Deze kinderen zijn extra kwetsbaar en hebben meteen goede begeleiding en veilige opvang nodig. Ze vallen door de druk op de asielopvang tussen wal en schip, met alle mogelijke gevolgen van dien".

Alle bedden bezet

De afgelopen maanden al waren alle bedden voor onbegeleide kinderen en jongeren tot en met 17 jaar bij het COA en Nidos bezet. Eerdere signalen van Nidos aan het kabinet om de capaciteit snel uit te breiden zijn op niets uitgelopen, waardoor een steeds grotere groep kinderen en jongeren geen bescherming en begeleiding heeft. Al ruim een jaar geleden heeft het gerechtshof in Den Haag duidelijk uitgesproken dat de overheid de opvang voor onbegeleide kinderen zo snel mogelijk moet verbeteren, omdat deze niet aan de minimale kwaliteitsnormen voldoet.

Laszlo: “Maar nog steeds verblijven duizenden onbegeleide kinderen in tijdelijke opvanglocaties, zonder perspectief, weinig tot geen activiteiten, privacy, nachtrust en beperkte (tot geen) toegang tot onderwijs en zorg vanwege veelvuldige verhuizingen. Ook in Ter Apel verblijven nog altijd onbegeleide kinderen voor wie geen begeleiding beschikbaar is.

Neem de Spreidingswet in behandeling

UNICEF stelt dat om kinderen op de vlucht te beschermen, zij zo snel als mogelijk moeten worden doorgeplaatst naar reguliere, veilige en kleinschalige opvanglocaties. Midden in de samenleving, met toegang tot lokale voorzieningen zoals de (sport)school en (kind)activiteiten.  De Spreidingswet is volgens de VN-kinderrechtenorganisatie essentieel voor het creëren van meer meerjarige opvangplekken en voor het vaststellen van een landelijk kwaliteitskader voor de opvang en begeleiding van kinderen. Hiermee kunnen veelvuldige verhuizingen en ontwikkelingsschade/ sociaal isolement bij kinderen worden voorkomen. De organisatie doet een dringend beroep op de Tweede Kamer om de de Spreidingswet nu in behandeling te nemen en snel te zorgen voor een betere toekomst voor deze kinderen.

Aantal kinderen in noodopvang: (cijfers COA, Nidos en het ministerie van J&V)

28 aug: 3,969 kinderen in noodopvang, waarvan 1,844 AMV's

3 juli: 3,378 kinderen in noodopvang, waarvan 1,591 AMV's

12 juni: 3,294 kinderen in noodopvang, waarvan 1,498 AMV's