Kinderen in Europa en Centraal-Azië bovengemiddeld last van hittegolven

27 juli 2023

Eén op de twee kinderen in Europa en Centraal-Azië wordt blootgesteld aan hittegolven omdat de temperatuur hier harder stijgt. Dat is dubbel zoveel als het wereldwijde gemiddelde, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van UNICEF. Kinderen zijn veel kwetsbaarder voor de gevolgen van hittegolven dan volwassenen, waardoor ze vatbaarder zijn voor ernstige ziektes. 

Jongeren demonstreren tegen klimaatverandering.

Jongeren demonstreren tegen klimaatverandering.

Jongeren demonstreren tegen klimaatverandering.

“De toenemende hitte van de klimaatcrisis is voor iedereen voelbaar, maar kinderen staan echt aan de frontlinie", zegt Sacha Bökkerink, hoofd Programma’s bij UNICEF Nederland.   

Gezondheidsproblemen 

Omdat kinderen nog in de groei zijn, kunnen zij minder goed tegen de extreme hitte. Hun temperatuur stijgt hoger en sneller, ze zijn vatbaarder voor gezondheidsproblemen zoals een hitteberoerte, astma, allergieën en hart- en vaatziekten, en door de hitte kunnen zij zich minder goed concentreren op school. Kinderen ervaren hitte anders dan volwassenen, waardoor het voor ouders lastiger is om gevaarlijke situaties of symptomen van hitte-gerelateerde ziekten bij kinderen tijdig te herkennen. Zwangere vrouwen lopen meer risico op complicaties tijdens de bevalling. 

Kinderen die in dichtbevolkte, stedelijke gebieden wonen, ervaren nog meer last van hittegolven omdat de warmte in steden en stenen blijft hangen. Ook kinderen uit armere gezinnen lopen meer risico omdat zij vaak niet over de middelen beschikken om hun huis en zichzelf tegen de warmte te beschermen. “Kansenongelijkheid speelt helaas ook hier weer een rol", aldus Bökkerink.   

Door verwachte temperatuurstijging meer hittegolven 

In heel Europa en Centraal-Azië zal de frequentie van hittegolven de komende jaren verder toenemen. Ervaren nu één op de twee kinderen de extreme hitte, met de verwachte temperatuurstijging zullen in 2050 waarschijnlijk alle kinderen in Europa en Centraal-Azië worden blootgesteld aan een veelvoud van hittegolven. Dat geldt ook voor kinderen in Nederland.   

Aanbevelingen 

Om kinderen te beschermen tegen hittegolven dringt UNICEF er bij regeringen op aan om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om:   

  • kinderen centraal te stellen bij het hitte- en klimaatbeleid; 
  • leraren en gezondheidswerkers te trainen in het herkennen en behandelen van hitteklachten; 
  • steden anders in te richten, en;   
  • meer te investeren in het beschermen van kinderen en gezinnen tegen hitte.     

Lees hier het rapport van UNICEF ‘Beat the heat Protecting children from heatwaves in Europe and Central Asia’