Aantal kinderen dat sterft bij overtocht Middellandse Zee is verdubbeld

14 juli 2023

Dit jaar zijn naar schatting minstens 289 kinderen op de vlucht omgekomen of verdwenen bij een poging om de gevaarlijke migratieroute over de Middellandse Zee over te steken.

Vluchtelingen wandelen bij zonsondergang

Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De meerderheid van deze kinderen was alleen of gescheiden van hun ouders. In totaal gaat het om bijna elf kinderen per week die sterven of verdwijnen terwijl ze op zoek zijn naar veiligheid. 

Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland: “Dit is een heel duidelijk signaal dat er veel meer moet gebeuren om kinderen op de vlucht te beschermen: veilige en legale routes, het versterken van reddingsoperaties op zee en grondoorzaken aanpakken om ervoor te zorgen dat kinderen in de eerste plaats hun leven niet riskeren.”

1500 kinderen sinds 2018

Volgens schattingen van UNICEF zijn sinds 2018 ongeveer 1500 kinderen omgekomen of vermist tijdens een poging om de Middellandse Zee over te steken. Omdat veel kinderen die op zee overlijden nooit worden gevonden en vaak niet geregistreerd staan, ligt het werkelijke aantal kinderslachtoffers waarschijnlijk nog veel hoger.  
De meest recente tragedie is het gezonken schip voor de kust van Griekenland waarbij waarschijnlijk honderd kinderen en baby’s om het leven kwamen.   

De centrale Middellandse Zee is een van de gevaarlijkste routes voor kinderen op de vlucht geworden. Het risico van overlijden op zee is echter slechts een van de vele tragedies waarmee deze kinderen worden geconfronteerd. Andere risico’s zijn bedreigingen of ervaringen met geweld, uitbuiting en misbruik, gebrek aan onderwijs en zorg, immigratiedetentie of gescheiden worden van hun familie. 

UNICEF roept regeringen op om:  

  • Te zorgen voor veilige en legale manieren voor kinderen om asiel aan te vragen, inclusief mogelijkheden voor gezinshereniging en hogere aantallen uitgenodigde vluchtelingen.  
  • Zoek- en reddingsoperaties te versterken en te zorgen dat schepen snel kunnen worden overgebracht naar veilige plaatsen  
  • Conflict- en klimaatrisico’s aan te pakken zodat de levens van kinderen en jongeren in landen van herkomst en doorreis verbeteren  
  • Kinderen duidelijke informatie te geven over de mogelijkheden en gevaren van een oversteek over zee. 
  • Te zorgen dat ook kinderen op de vlucht, waar ze ook zijn, onderwijs kunnen volgen en gezondheidszorg kunnen krijgen
  • Dit alles op te nemen in het EU Asiel- en Migratiepact waar momenteel over wordt onderhandeld.  

UNICEF werkt in landen van herkomst, doorreis en bestemming aan het versterken van de situatie van kinderen op de vlucht, bijvoorbeeld door landen te ondersteunen met kinderbescherming, gezondheidszorg en onderwijs.