TeamUp biedt nu ook hulp aan kinderen in noodopvang

21 juni 2023

Het Nederlands asielbeleid verergert mentale problemen bij kinderen in de asielopvang. Vooral in de tijdelijke noodopvang is de situatie moeilijk. Daarom gaat het psychosociale programma TeamUp zelf deze kinderen in de noodopvang helpen.  

Kinderen in regen TeamUp

TeamUp is een psychosociaal programma om gevluchte kinderen te helpen door spel en beweging. Een mobiel team gaat vanaf deze maand op verschillende noodopvanglocaties gevluchte kinderen met mentale problemen helpen.

Tijdelijke opvang

Noodopvanglocaties zijn bedoeld voor tijdelijke opvang. Het zijn geen geschikte plekken om kinderen een veilig onderdak te bieden. Kinderen worden regelmatig gedwongen te verhuizen, hebben niet overal toegang tot onderwijs en hebben geen duidelijkheid over hun toekomst. Ondanks de tijdelijkheid van de locaties, zaten volgens gegevens van het COA begin dit jaar 3.324 kinderen in de noodopvang en een onbekend aantal in de crisisnoodopvang. Vaak verblijven zij daar maandenlang.  

“Het gebrek aan stabiliteit in de noodopvang draagt bij aan een verergering van de mentale problemen die de kinderen hebben opgelopen uit ervaringen van oorlog of tijdens de vlucht naar Nederland”, zegt Elin Hofman, namens TeamUp. Zij werkt dagelijks met gevluchte kinderen. Volgens haar biedt de noodopvang in Nederland deze kinderen te weinig ruimte en onvoldoende ondersteuning om de ingrijpende gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt, te verwerken. "De situatie in de noodopvang verhoogd het risico op psychische klachten juist omdat er onvoldoende begeleiding is", aldus Arja Oomkens van UNICEF Nederland.

Noodzaak

De organisaties vrezen dat er voorlopig geen zicht is op een kindvriendelijker opvangbeleid. Daarom is besloten om TeamUp nu ook in te zetten op noodopvanglocaties.