13,6 miljoen kinderen in Soedan hebben dringende hulp nodig

31 mei 2023

UNICEF heeft vandaag benadrukt dat ruim 13,6 miljoen kinderen in Soedan dringend levensreddende hulp nodig hebben. Dit aantal is schrikbarend gestegen met ruim vijf miljoen kinderen sinds april 2023.

Een UNICEF-team watercontainers uit aan ontheemde gezinnen in Madani, als onderdeel van de noodhulpmaatregelen.

Ernstige situatie voor kinderen in Soedan

Volgens UNICEF Nederland directeur Suzanne Laszlo is de situatie voor kinderen in Soedan zeer alarmerend: " Het leven van kinderen in Soedan drijft steeds verder af naar een zeer ernstig en kritiek niveau. Voedingsdiensten, veilig drinkwater en gezondheidszorg zijn allemaal minimaal beschikbaar. Al deze factoren samen vormen een kritieke situatie, met name voor de meest kwetsbare kinderen.”

De gevolgen voor cruciale hulpverlening van UNICEF zijn groot. Zo is een belangrijke fabriek voor Plumpy’Nut®, cruciale levensreddende voeding voor ondervoede kinderen, door brand vernietigd - waardoor deze levensreddende voeding nu uit andere landen moeten worden geïmporteerd. Ook staat de zorg voor kinderen in ziekenhuizen en weeshuizen door heel het land onder grote druk door het geweld.

Hulpinspanningen van UNICEF

Ondanks de uitdagingen op het gebied van toegang en veiligheid, lukt het UNICEF om hulp te bieden. Er is al 2300 ton aan gezondheids-, voedings- en water- en sanitaire voorzieningen gedistribueerd naar alle regio's van Soedan. Bovendien blijft tachtig procent van de behandelcentra voor ondervoeding van kinderen operationeel. Het vaccinatieprogramma van UNICEF wordt voortgezet in twaalf regio's in Soedan.

Hoge tol voor kinderen

UNICEF schat dat het geweld honderden Soedanese meisjes en jongens het leven heeft gekost. Het daadwerkelijke aantal omgekomen kinderen ligt naar alle waarschijnlijkheid veel hoger, maar vanwege de onveilige situaties is het moeilijk om de situatie nauwkeurig te monitoren. UNICEF doet opnieuw een dringende oproep aan de strijdende partijen in Soedan om kinderen te beschermen en essentiële infrastructuur waar kinderen van afhankelijk zijn, zoals scholen en ziekenhuizen, te sparen.

Draai jij de kraan open voor kinderen in Oost-Afrika?

Etoetsay uit Madagaskar moest elke dag 15 km lopen om water te halen. Nu is er een waterpunt in zijn dorp en heeft hij weer tijd voor school. Help meer kinderen met waterpunten.

Doneer nu