UNICEF blijft hulp verlenen in Soedan

5 mei 2023

Het conflict in Soedan heeft al aan 190 kinderen het leven gekost en ongeveer 1700 kinderen zijn gewond geraakt. Dit heeft ook geleid tot tienduizenden mensen die op de vlucht zijn geslagen. UNICEF blijft actief en verleent hulp aan de getroffen gebieden, variërend van water en medicijnen tot hulp bij ondervoeding en vaccinaties.

UNICEF medewerker met ondergevoed moeder en kind

UNICEF's Nutrition Officer, Mohammed Ali Elamin, praat met een moeder wiens kind een zakje Ready-to-Use Therapeutic Food (RUTF) heeft gekregen door de gesteunde UNICEF Outpatient Therapeutic Programme (OTP) in de stad Tarawa, in de staat Kassala, Soedan.

UNICEF's Nutrition Officer, Mohammed Ali Elamin, praat met een moeder wiens kind een zakje Ready-to-Use Therapeutic Food (RUTF) heeft gekregen door de gesteunde UNICEF Outpatient Therapeutic Programme (OTP) in de stad Tarawa, in de staat Kassala, Soedan.

Al drie weken te midden van angstaanjagend geweld

UNICEF heeft rapporten ontvangen waaruit blijkt dat tijdens de eerste elf dagen van het conflict in Soedan, 190 kinderen zijn gedood en 1700 gewond zijn geraakt. Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, geeft aan: “Keer op keer heeft UNICEF partijen opgeroepen om aanvallen op ziekenhuizen, scholen en water- en sanitaire systemen te stoppen. Keer op keer gaan de aanvallen door. Kinderen in Soedan leven zo al bijna drie weken te midden van angstaanjagend geweld.” 

Impact op kinderen

Het conflict heeft een verwoestende impact op de kinderen in Soedan. Dit komt omdat de humanitaire noden voor kinderen in Soedan al voor het conflict groter waren dan ooit. De huidige situatie zorgt ervoor dat kwetsbare kinderen nog kwetsbaarder worden. Zo zijn scholen gesloten en zijn ziekenhuizen beschadigd.Ook is er te weinig elektriciteit voor koeling van vaccinvoorraden.

UNICEF blijft helpen

Ondanks de gevaren blijft UNICEF hulp verlenen in Soedan. We zorgen voor schoon water, medicijnen en hulpmiddelen aan ziekenhuizen en gezondheidscentra. Ook blijven we kinderen vaccineren en behandelen tegen ondervoeding. UNICEF helpt niet alleen in Soedan, maar ook in buurlanden die grote groepen Soedanese vluchtelingen opvangen, zoals Chad, Egypte, Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Veilige doorgang

UNICEF roept alle partijen op om het geweld te stoppen en te zorgen voor een veilige doorgang voor humanitaire organisaties. Aanvallen op voor kinderen essentiële infrastructuur zoals water- en sanitaire voorzieningen, gezondheidsfaciliteiten en scholen moeten onmiddellijk stoppen.