UNICEF zorgt voor water in door extreme droogte geteisterde Hoorn van Afrika

4 mei 2023

De extreme droogte in de Hoorn van Afrika brengt de levens van 1,5 miljoen kinderen in gevaar. Dat zag UNICEF-directeur Catherine Russell met eigen ogen tijdens een bezoek aan Oost-Kenia. Met hulp van UNICEF kregen miljoenen kinderen hulp, waaronder toegang tot water.

UNICEF-directeur Catherine Russell heeft de 2-jarige Khalid op schoot.

UNICEF-directeur Catherine Russell heeft de 2-jarige Khalid op schoot. Hij en zijn broer kregen dankzij hulp van UNICEF een behandeling tegen ernstige acute ondervoeding

UNICEF-directeur Catherine Russell heeft de 2-jarige Khalid op schoot. Hij en zijn broer kregen dankzij hulp van UNICEF een behandeling tegen ernstige acute ondervoeding

Het begint eindelijk te regenen, maar de grond kan het water niet meer opnemen omdat het veel te droog is en zorgt daarom juist weer voor overstromingen. De Hoorn van Afrika wordt getroffen door de ergste, door het klimaat veroorzaakte, droogte die de regio de afgelopen 40 jaar heeft gekend. Meer dan 2,5 miljoen mensen uit Kenia, Ethiopië en Somalië sloegen op de vlucht. Kinderen lijden honger, missen school, worden gedwongen tot kinderarbeid of kindhuwelijken en worden ziek.  

Toch zag UNICEF-directeur Russel ook lichtpuntjes. “Ik ontmoette twee kleine jongens, Khalid en Khalil, die dankzij UNICEF hersteld waren van ondervoeding.” Het liet haar zien hoe belangrijk humanitaire hulp zoals die van UNICEF is. 

UNICEF verleent, samen met partners, cruciale hulp aan kinderen zoals die in de Hoorn van Afrika. Vorig jaar zorgden we voor bijna 4,6 miljoen mensen voor veilig water door onder meer het repareren van waterpunten. Ook gaven we aan meer dan 30 miljoen kinderen en moeders hulp om ondervoeding te voorkomen en hielpen we bijna 2 miljoen kinderen met gezondheidszorg.

Eerder deze week bleek uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties, de Europese Commissie en hulporganisaties dat ongeveer 258 miljoen mensen in 58 landen en gebieden vorig jaar te maken hadden met acute voedselonzekerheid. Klimaatverandering, economische crises en conflict waren de belangrijkste oorzaken.

Draai jij de kraan open voor kinderen in Oost-Afrika?

Met jouw gift draag je bij aan het bouwen van duurzame watervoorzieningen in afgelegen dorpen.

Doneer nu