UNICEF bezoekt 100 noodopvanglocaties in Nederland

3 mei 2023

Vandaag lanceert UNICEF Nederland de bevindingen gebaseerd op 100 bezoeken aan noodopvanglocaties voor asielzoekers en voor Oekraïense vluchtelingen, die het afgelopen jaar zijn afgelegd.

Kinderen spelen met lego in opvang

Het rapport "Hoe gaat het met de kinderen?" geeft een inkijkje in de noodopvang in Nederland.

“Honderd bezoeken, waarin we alle uitdagingen, zorgen, hartverscheurende verhalen maar gelukkig ook vrolijke anekdotes en creatieve oplossingen hoorden van iedereen die betrokken is bij de noodopvang”, aldus Lindy Laagewaard, programmamanager kindvriendelijke opvang.  

Kind moet zich weer kind kunnen voelen

Niemand wil dat kinderen in een (grootschalige) noodopvang moeten verblijven. Het komt hun psychosociale welzijn en bredere ontwikkeling niet ten goede. Helaas is de werkelijkheid op dit moment niet anders. Daarom is het onze ambitie om te zorgen dat de noodopvang in Nederland zo kindvriendelijk mogelijk is en dat er - waar mogelijk - een kindvriendelijke ruimte is. In zo’n ruimte kunnen kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar onder begeleiding van getrainde vrijwilligers zich even helemaal kind voelen.

Uniek inkijkje

"Met de bezoeken hebben we een uniek inkijkje gekregen in de noodopvang en hebben we veel kennis en ervaring opgedaan. UNICEF richt zich vooral op de situatie van de kinderen, maar het welzijn van de ouders vormt daarbij een belangrijk onderdeel. We merken dat we verbindingen kunnen leggen tussen gemeenten en locaties; dat locatiemedewerkers het fijn vinden oplossingen te krijgen van ons of van andere locaties. Verantwoordelijken vanuit de gemeenten zijn blij het wiel niet opnieuw te hoeven uitvinden." zegt Lindy.

Stabiele basisopvang

Het is een stap in de goede richting dat vorige week de ministerraad heeft ingestemd met het voorstel om het COA stabieler te financieren, waardoor de komende jaren 41.000 opvangplekken gegarandeerd zijn. Dit is een belangrijke voorwaarde voor het opzetten van kindvriendelijke, stabiele opvang.

Ter inspiratie delen we de mooie voorbeelden van kindvriendelijke opvang van asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen.