Wereldwijde cholera-uitbraken bedreigen miljoenen kinderen

4 april 2023

UNICEF Nederland waarschuwt dat wereldwijde cholera-uitbraken de gezondheid en toekomst van miljoenen kinderen bedreigen. Momenteel zijn er naar schatting vier miljoen choleragevallen wereldwijd. 47 landen worden geraakt door cholera, waarvan 23 landen een cholera-uitbraak hebben uitgeroepen.

Sara Taha Keder 10, drinkt water uit een  fles

De tienjarig Sara en de tweejarige Gread uit Ethiopië haalden voor de oprichting van dit waterpunt elke ochtend water uit de rivier Mana.

De tienjarig Sara en de tweejarige Gread uit Ethiopië haalden voor de oprichting van dit waterpunt elke ochtend water uit de rivier Mana.

Doneer voor nu én morgen

Noodhulp en hulp voor de lange termijn; ze kunnen niet zonder elkaar.

Help mee

Toename van cholera-infecties in Afrika

“We zien steeds vaker cholera-uitbraken, steeds heftigere droogte en grote natuurrampen”, stelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. UNICEF ziet het aantal cholera-infecties sterk stijgen in elf landen in oostelijk - en zuidelijk Afrika, Het zijn de ergste cholera-uitbraken in deze landen in decennia. Meer dan 28 miljoen mensen, waarvan 14,2 miljoen kinderen, worden bedreigd. In de eerste week van maart 2023 waren er ruim 93.000 gevallen en meer dan 2.000 doden geregistreerd in elf landen* in Afrika.

Verhoogd risico na natuurramp

De verwoestende gevolgen van orkaan Freddie hebben het risico op cholera in onder andere Mozambique en Malawi flink verhoogd. Door de natuurramp zijn gezondheidsdiensten slechter toegankelijk waardoor het risico op overlijden en ziekte voor kinderen verder toeneemt.

Kwetsbare omstandigheden voor kinderen

Cholera vormt een ernstig risico voor kinderen in deze landen. En dat terwijl ze al in kwetsbare omstandigheden leven. De infectieziekte is vooral bedreigend voor jonge kinderen omdat hevige diarree en braken kan leiden tot snelle uitdroging en binnen enkele uren dodelijk kan zijn zonder snelle hulp. Cholera is de zoveelste last voor kinderen die al kampen met crises zoals voedselschaarste, verwoeste huizen door overstromingen en waterschaarste of juist overlast.

UNICEF pakt cholera-uitbraken aan

UNICEF stelt dat de cholera-uitbraken voorkomen hadden kunnen worden met eerdere investeringen in structurele oplossingen zoals goede sanitaire voorzieningen, schoon water en eenvoudige maatregelen zoals handen wassen. Financiële middelen en grotere slagkracht zijn nodig om de uitbraak het hoofd te bieden. UNICEF werkt in alle landen aan het verschaffen van toegang tot schoon water. Ook investeert UNICEF in gezondheids- en sanitaire systemen. UNICEF is momenteel ook bezig met vaccinatiecampagnes tegen cholera. Zo hebben we op 8 maart 2023 een campagne gestart in het noordwesten van Syrië om in tien dagen 1,7 miljoen kinderen te vaccineren tegen cholera.

*Malawi, Somalië, Mozambique, Kenia, Ethiopië, Zambia, Zuid-Soedan, Burundi, Tanzania, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Doneer voor nu én morgen

Noodhulp en hulp voor de lange termijn; ze kunnen niet zonder elkaar.

Help mee