Extra sterfgevallen door droogte in Somalië

22 maart 2023

De toenemende droogte in Somalië heeft in 2022 geleid tot naar schatting 43.000 extra sterfgevallen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van o.a. de WHO en UNICEF. De helft van deze sterfgevallen was onder kinderen jonger dan 5 jaar.

Lachende jongen met water

De belangrijkste rivier bij Dollow, Somalië die water levert voor consumptie, landbouw en vee is nu leeg, waardoor het steeds moeilijker wordt water te vinden in putten. 

De belangrijkste rivier bij Dollow, Somalië die water levert voor consumptie, landbouw en vee is nu leeg, waardoor het steeds moeilijker wordt water te vinden in putten. 

Crisis nog niet voorbij

De droogtecrisis is nog niet voorbij en er worden nog meer extra sterfgevallen verwacht. Naar schatting zullen er in de eerste helft van 2023 tussen de 18.100 en 34.200 mensen sterven als gevolg van de droogte. Deze voorspellingen wijzen erop dat, hoewel de hongersnood voorlopig is afgewend, de crisis nog lang niet voorbij is en al ernstiger is dan de droogtecrisis in 2017 en 2018.

Deze resultaten geven een grimmig beeld van de verwoesting die de droogte heeft aangericht bij kinderen en hun families," zei UNICEF-vertegenwoordiger Wafaa Saeed. "We zijn bedroefd over deze sterfgevallen, maar we weten dat er nog veel meer doden hadden kunnen vallen als de humanitaire hulp niet was opgeschaald om de getroffen gemeenschappen te bereiken. We moeten levens blijven redden door ondervoeding te voorkomen en te behandelen, en door te zorgen voor veilige en gezonde voedselhulp."