Ondervoedingcrisis na 12 jaar conflict in Syrië

15 maart 2023

Miljoenen Syrische kinderen lopen het risico ondervoed te raken na 12 jaar conflict en de recente dodelijke aardbeving, waarschuwt UNICEF. Nu het conflict in Syrië op 15 maart zijn 13e jaar ingaat, gaan de vijandelijkheden onverminderd door in verschillende delen van Syrië, met name in het noordwesten. Kinderrechten worden ernstig geschonden. Volgens de Verenigde Naties zijn in Syrië sinds het begin van het conflict bijna 13.000 kinderen gedood of gewond geraakt. Kinderen leven continu in angst voor aanvallen en het moeten verlaten van hun huis. 

Ishak wordt gecontroleerd voor ondervoeding

De 1,5 jaar oude Ishak wordt door een mobiel gezondheidsteam gecontroleerd nadat er eerder bij hem ondervoeding was vastgesteld. Hij herstelt goed en heeft weer energie om te spelen. 

De 1,5 jaar oude Ishak wordt door een mobiel gezondheidsteam gecontroleerd nadat er eerder bij hem ondervoeding was vastgesteld. Hij herstelt goed en heeft weer energie om te spelen. 

Ondervoeding neemt toe

In Syrië hebben naar schatting meer dan 609.900 kinderen onder de vijf jaar een groeiachterstand als gevolg van chronische ondervoeding en veroorzaakt onomkeerbare fysieke en psychologische schade aan kinderen. Ook acute ondervoeding bij kinderen neemt toe. Kinderen met acute ondervoeding hebben een verzwakt  immuunsysteem en hebben 11 keer meer kans om te sterven dan goed gevoede kinderen.

Door hoge prijzen en  onvoldoende inkomen hebben miljoenen gezinnen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen tijdens een ongekende economische crisis. In Syrië leeft bijna 90% van de mensen in armoede waardoor kinderen geen gezonde voeding krijgen.

Toekomst aan zijden draadje

Voor de verwoestende aardbeving van 6 februari 2023 hadden in het hele land al meer dan 3,75 miljoen kinderen voedselhulp en bijna 7 miljoen kinderen dringend humanitaire hulp nodig. 

"De kinderen van Syrië kunnen niet langer wachten. Na jaren van conflict en rampzalige aardbevingen hangt de toekomst van miljoenen kinderen aan een zijden draadje", aldus Adele Khodr, regionaal directeur van UNICEF voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. "Hun toekomst is onze gezamenlijke prioriteit.”

Naar schatting zijn er slechts 20.000 artsen in Syrië. De recente cholera-uitbraak en de nasleep van de aardbeving hebben het toch al overbelaste gezondheidsysteem van het land nog meer onder druk gezet. De toegang tot basisgezondheidszorg en voeding zal naar verwachting in 2023 verder verslechteren.

UNICEF investeert in vroege opsporing van ondervoeding in heel Syrië en werkt samen met partners om levensreddende behandelingen te leveren en op te schalen voor kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding. UNICEF biedt ook basisgezondheidszorg en -benodigdheden, toegang tot schoon water en goede sanitaire voorzieningen en is een grootschalige cholera-vaccinatiecampagne gestart om meer kinderen een kans te geven om te overleven.