WHO en UNICEF starten een 10-daagse grootschalige cholera-vaccinatiecampagne in Syrië

9 maart 2023

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF hebben, in coördinatie met de gezondheidsautoriteiten, de Syrië Immunisatie Groep (SIG) en de Wereldwijde Alliantie voor Vaccins (GAVI), het startsein gegeven voor een choleravaccinatiecampagne in de door de aardbeving getroffen gebieden in het noordwesten van Syrië.  

Kinderen in Syrië die de cholera vaccinatie krijgen

Kinderen worden ingeënt tegen cholera door een mobiel team van het ministerie van Volksgezondheid, gesteund door UNICEF, in As-Safira, ten zuiden van Aleppo.

Kinderen worden ingeënt tegen cholera door een mobiel team van het ministerie van Volksgezondheid, gesteund door UNICEF, in As-Safira, ten zuiden van Aleppo.

Gevolgen van de aardbeving 

De WHO waarschuwt voor een toename van door water overgedragen ziektes voor meer dan 2,1 miljoen Syriërs in het noordwesten van het land. Het risico neemt toe door de verwoestende aardbeving, vooral in overvolle kampen en andere opvangplaatsen. De aardbeving heeft de toegang tot veilig water, sanitaire voorzieningen en hygiëne verstoord. Hierdoor heeft de bevolking een groter risico om blootgesteld te worden aan ziektes die door water worden overgebracht, waaronder cholera. De vaccins worden oraal toegediend, daarom is het cruciaal dat de getroffen bevolking vóór de ramadan wordt bereikt, omdat de meeste volwassenen tijdens deze periode vasten.  

Maddalena Bertolotti, adjunct-regiodirecteur van UNICEF voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika: "De vaccinatiecampagne is van cruciaal belang omdat een vaccin kinderen en hun gezinnen de broodnodige bescherming biedt en de verspreiding van de ziekte, die miljoenen mensen in gevaar kan brengen, helpt tegengaan." 

Cholera-vaccinatiecampagne 

UNICEF neemt het voortouw bij de aankoop van vaccins, de koelketen en het vaccinbeheer voor de veiligheid van het vaccin. Ook is UNICEF medeverantwoordelijk voor de planning en uitvoering van de OCV-campagne (Oral Cholera Vaccine) om mensen bewust te maken van het belang van het innemen van het vaccin.  

De campagne richt zich met name op Syriërs ouder dan één jaar uit de regio’s die getroffen zijn door de aardbeving en het grootste risico lopen op cholera. Tijdens de campagne zullen 1,7 miljoen vaccins worden gebruikt. Een team van 1400 gezondheidsmedewerkers en lokale vrijwilligers zal gedurende tien dagen mensen deur-tot-deur vaccineren. Ook zullen zij vaccineren in opvangkampen, op markten en op scholen waar mensen zijn opgevangen.