In 12 landen* is het aantal zwangere en borstvoeding gevende vrouwen dat lijdt aan acute ondervoeding de afgelopen jaren met 25% gestegen, van 5,5 miljoen naar 6,9 miljoen. Dat blijkt uit een UNICEF-rapport dat deze week is gepubliceerd.
Sabna Mohamed speelt met haar 9 maanden oude dochter, Fatuma, in hun huis in het dorp Wager, North Delta, in de staat Kassala, Sudan.
© UNICEF/UN0791878/Mojtba Moawia Mahmoud
Op Internationale Vrouwendag laat het rapport zien dat er een gender-voedselkloof is: veel meer vrouwen dan mannen hebben niet voldoende te eten. Wereldwijd zijn meer dan een miljard jongvolwassen meisjes en vrouwen ondervoed of hebben ernstige vitamine- en mineralentekorten en/of bloedarmoede.
Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland: “Een ondervoede moeder heeft een veel grotere kans een baby te krijgen met een groeiachterstand. Van de meer dan vijftig miljoen kinderen onder de twee jaar die aan chronische ondervoeding leden, raakte de helft ondervoed tijdens de zwangerschap of in de eerste levensmaanden. Als we nu niet handelen, kunnen de gevolgen generaties lang aanhouden."
Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn voedsel- en brandstofprijzen gestegen. En vooral meisjes en (jongvolwassen) vrouwen in landen die al te maken hadden met conflict, instabiliteit en extreme weersomstandigheden, hebben hierdoor minder toegang tot betaalbaar voedsel.
UNICEF roept nationale overheden en internationale organisaties op om nu extra te investeren in het uitbreiden van sociale beschermingsprogramma's voor de meest kwetsbaren, zodat zij voedzaam, gevarieerd en veilig eten kunnen kopen.
* Afghanistan, Burkina Faso, Tsjaad, Ethiopië, Kenia, Mali, Niger, Nigeria, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan en Jemen.