2,5 miljoen kinderen in Turkije hebben dringend hulp nodig

2 maart 2023

In de door de aardbevingen getroffen gebieden in Turkije hebben 2,5 miljoen kinderen dringend humanitaire hulp nodig. Zij hebben met name behoefte aan sociale opvang, water, sanitaire voorzieningen en psychosociale zorg. Kinderen zijn in een ramp als deze de meest kwetsbare mensen.

Catherine Russell met twee meisjes

Catherine Russell zit bij een familie die de recente verwoestende twee aardbevingen in Kahramanmaraş, Turkije, heeft overleefd.

Catherine Russell zit bij een familie die de recente verwoestende twee aardbevingen in Kahramanmaraş, Turkije, heeft overleefd.

In samenwerking met de autoriteiten in Turkije, heeft UNICEF psychosociale steun verleend aan de getroffen kinderen en gezinnen, en kindvriendelijke en tijdelijke onderwijslocaties opgezet. Ook helpen we met het herenigen van kinderen met hun familie, of brengen we kinderen die alleen zijn onder in een pleeggezin. We repareren watervoorzieningen en bieden medische hulp. In de kindvriendelijke ruimtes die UNICEF heeft opgezet, zoals die op onderstaande foto in Gaziantep, kunnen kinderen spelen en even hun gedachten losmaken van de verschrikkingen rond de aardbeving.

UNICEF-directeur Catherine Russell heeft onlangs het getroffen gebied in Turkije bezocht:

"De aardbevingen waren een verschrikkelijke gebeurtenis voor de kinderen in de getroffen gebieden", aldus Russell, "Als je rondloopt, zie je fragmenten van het dagelijks leven van gezinnen, alsof het bevroren is in de tijd. Te midden van deze onvoorstelbare vernietiging, waar gebouw na gebouw in puin ligt, zie je een deken, speelgoed of een kinderboek - overblijfselen van jonge levens die zo plotseling zijn verstoord of afgebroken."

UNICEF heeft tot nu toe bijna 277.000 mensen bereikt - waaronder meer dan 163.000 kinderen - met levensreddende goederen, zoals hygiënekits, winterkleding, elektrische kachels en dekens. Samen met lokale partners hebben we 198.000 personen bereikt met psychologische eerste hulp en recreatieactiviteiten.