Nieuwe cijfers UNICEF: Impact oorlog Oekraïne op kinderen immens

21 februari 2023

De oorlog in Oekraïne raakt kinderen op alle mogelijke manieren. Ze zijn gewond geraakt, omgekomen, hebben hun huis verloren of gaan niet meer naar school. Bijna een jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, hebben miljoenen kinderen 365 dagen van geweld, angst, verlies en tragedie meegemaakt.

UNICEF medewerker met een meisje

Yana komt oorspronkelijk uit Oekraïne en verhuisde vier jaar geleden naar Slowakije om sociaal werk te studeren. Nu werkt ze bij de Blue Dot in Košice om Oekraïners te ondersteunen die gedwongen werden hun thuis, dat zij mist, te ontvluchten.

Yana komt oorspronkelijk uit Oekraïne en verhuisde vier jaar geleden naar Slowakije om sociaal werk te studeren. Nu werkt ze bij de Blue Dot in Košice om Oekraïners te ondersteunen die gedwongen werden hun thuis, dat zij mist, te ontvluchten.

Nieuwe cijfers van UNICEF laten zien dat de impact op Oekraïense kinderen immens is.

  • 438 kinderen zijn omgekomen, 842 kinderen zijn gewond geraakt.
  • 82 procent van de kinderen in Oekraïne leeft in armoede (een stijging van bijna vijftig procent ten opzichte van een jaar geleden).
  • 1,5 miljoen kinderen hebben ernstige mentale problemen opgelopen als gevolg van de oorlog.
  • 5 miljoen kinderen hebben lange tijd niet tot nauwelijks onderwijs gehad.
  • Ruim 1.000 gezondheidscentra zijn beschadigd of vernietigd.
  • Duizenden kinderen missen essentiële vaccins die hen beschermen tegen polio, mazelen, difterie en andere levensbedreigende ziekten.

Meer speciale psychosociale zorg nodig

“Kinderen in Oekraïne hebben een rampjaar meegemaakt”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “Kinderen zijn gedood en gewond geraakt, hebben familieleden verloren of zijn verstoken van hun huis, school en speelplaats. Geen enkel kind zou ooit dat soort lijden moeten dragen.”

UNICEF berekende dat 1,5 miljoen kinderen het risico lopen op depressie, hevige angst, posttraumatische stress stoornis en andere mentale problemen. Een jaar lang oorlog betekent voor kinderen al een jaar omgaan met gevoelens van angst, verlies en verwoesting. De psychosociale gevolgen hiervan op kinderen kunnen een leven lang doorwerken, stelt UNICEF.

Suzanne Laszlo: “Om te voorkomen dat een generatie kinderen getekend wordt door de oorlog, moet hun mentaal welzijn nu prioriteit krijgen. Er moet meer speciale psychosociale zorg komen, afgestemd op hun leeftijd. Voor oudere kinderen en jongvolwassenen is het belangrijk dat zij de ruimte en mogelijkheden krijgen om hun zorgen te kunnen uiten en delen met professionals, om zo zelf grip te krijgen op hun eigen gevoel.”

Stop aanvallen op infrastructuur

UNICEF blijft oproepen tot onbelemmerde, veilige en snelle humanitaire toegang tot kinderen en gezinnen in Oekraïne. Ook roepen we op tot eeneinde aan aanvallen op kinderen en de infrastructuur waarvan zij afhankelijk zijn, zoals scholen, ziekenhuizen en water- en sanitaire voorzieningen.

Sinds de start van de oorlog heeft UNICEF schoolspullen geleverd aan 770.000 kinderen, 1,4 miljoen kinderen toegang tot onderwijs verschaft en 2,9 miljoen kinderen en ouders mentale gezondheid en psychosociale ondersteuning geboden. Ook heeft UNICEF toegang tot veilig water verleend aan 4,6 miljoen mensen, en 4,9 miljoen mensen bereikt met financiële ondersteuning.