Noodhulp: water is van levensbelang. Dit doen we nu in Syrië en Turkije.

12 februari 2023

De dertienjarige Moustafa uit Aleppo staat voor een UNICEF noodwatertransport tank. Hij is hier samen met zijn opa om water te halen. Sinds de aardbeving hebben ze geen toegang meer gehad tot water. Nu kunnen ze eindelijk weer wat drinken en zich wassen. 

De dertienjarige Moustafa staat voor een UNICEF noodwatertransport tank.

In Aleppo kampen veel kinderen en gezinnen met de gevolgen van de aardbevingen, waaronder een gebrek aan toegang tot schoon drinkwater.

In Aleppo kampen veel kinderen en gezinnen met de gevolgen van de aardbevingen, waaronder een gebrek aan toegang tot schoon drinkwater.

De schade in kaart brengen

In Aleppo kampen veel kinderen en gezinnen met de gevolgen van de aardbevingen, waaronder een gebrek aan toegang tot schoon drinkwater. UNICEF heeft hierin een cruciale rol. Dagelijks levert UNICEF 300.000 liter drinkwater via noodwatertransport aan ongeveer 20.000 mensen in opvangcentra en getroffen buurten.  Als voorzorgsmaatregel is de waterwinning hier gestopt, uit angst voor mogelijke beschadigingen aan water- en rioleringsnetwerken die het drinkwater kunnen verontreinigen.  

UNICEF is clusterleider van de WASH-sector (water, sanitatie en hygiëne). In die rol werken wij nauw samen met lokale partners, waterautoriteiten en andere internationale organisaties, om in alle getroffen gebieden de schade aan belangrijke water- en sanitaire infrastructuur in kaart te brengen. Met het grote aantal infrastructuur dat nog beoordeeld moet worden, zal dit de komende weken blijven doorgaan. UNICEF streeft ook naar snelle inspectie van water- en sanitaire diensten. 

Noodhulp watertank met schoon drinkwater

Dagelijks levert UNICEF 300.000 liter drinkwater via noodwatertransport.

Dagelijks levert UNICEF 300.000 liter drinkwater via noodwatertransport.

Water is van levensbelang

In de buurt van Al Shaar en de omgeving van Aleppo stad is UNICEF, in samenwerking met SARC, begonnen met de distributie van 4.000 jerrycans (10 liter), gericht op 4.000 gezinnen in de collectieve opvangcentra. 

In Hama ondersteunt UNICEF het Hama Water Board, om, in de gebieden waar de verhoogde reservoirs zijn ingestort, de waterlevering te waarborgen. We bieden technische ondersteuning om water vanaf de bronpunten rechtstreeks naar watertoevoersystemen te pompen, en helpen bij het monitoren van de waterkwaliteit.  

Gezien het risico op het uitbreken van watergerelateerde ziekten, waaronder cholera, blijft UNICEF waterzuiveringstabletten leveren aan alle getroffen gebieden, waarmee we ongeveer 70% tot 75% van de bevolking in noordwest Syrië bereiken.  

Wat doen we in Turkije?

In Turkije werkt UNICEF momenteel nauw samen met verschillende ministeries. We helpen hen met het in kaart brengen van de schade aan kritieke waterinfrastructuren. Ook delen we hygiëne pakketten uit aan families die niet terug kunnen naar huis, en helpen we door meer dan 1000 elektrische kachels te versturen naar het getroffen gebied in zuid-oost Turkije om kinderen en families warm te houden. 

Help de slachtoffers van de aardbeving

Doneer nu