Noodhulp UNICEF na aardbeving

6 februari 2023

In de ochtend van 6 februari werden het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Volgens de laatste officiële cijfers zijn er al duizenden slachtoffers. Dit aantal zal, naar verwachting, nog dramatisch stijgen. 

Kinderen staan in het puin na aardbeving in Syrië

Veel gebouwen zijn ingestort en hele gezinnen bevinden zich nog onder het puin.  

Veel gebouwen zijn ingestort en hele gezinnen bevinden zich nog onder het puin.  

In Syrië komt deze aardbeving bovenop de al grote humanitaire ramp die zich afspeelt in het grensgebied met Turkije. Kinderen in Syrië blijven te maken hebben met een van de meest complexe situaties ter wereld. Op dit moment brengen teams van UNICEF in de regio de situatie in kaart en verlenen we humanitaire hulp aan de getroffen kinderen en gezinnen. 

Dit doen we door middel van:  

Water: het in kaart brengen van de impact van de aardbeving op de belangrijkste waterpunten en het uitdelen van water aan de getroffen bevolking. 

Kinderbescherming: we sporen kinderen op die hun ouders zijn kwijtgeraakt en vangen deze op. Ook geven we psychosociale hulp waar nodig. 

Voeding: het verdelen van noodvoedselhulp. 

Onderwijs: het in kaart brengen van verwoeste scholen. Ook checken we goed of deze gebruikt worden als schuilplaats.

Op een later moment zal UNICEF Child Friendly Spaces opzetten, als dit nodig blijkt te zijn. We zullen dan ook psychosociale ondersteuning bieden gezien de grote impact van de ramp. 

UNICEF werkt momenteel in Turkije nauw samen met verschillende ministeries. We helpen hen met humanitaire hulp aan de getroffen kinderen en gezinnen. Denk hierbij aan hulpmiddelen die hard nodig zijn zoals dekens, hygiënepakketten en winterkleding. Ook evacueren we kinderen die in de getroffen gebieden wonen naar veilige plekken.

Help slachtoffers aardbeving

Doneer nu