Vrijdag 14 augustus: Nationale Actiedag Giro555 voor Beiroet

12 augustus 2020

De Nationale Actiedag voor Beiroet gaat op vrijdag 14 augustus om 7 uur ’s morgens van start. In Studio 47 in Hilversum wordt een actiecentrum ingericht dat de hele dag via een livestream te volgen is. Ook rijdt er die dag een Giro555-‘collectebus’ door het land om geld op te halen en actievoerders in beeld te brengen.

UNICEF veldwerkers in Beiroet

Journalist Marcel van der Steen in actie voor Giro555 in Beiroet. 

Journalist Marcel van der Steen in actie voor Giro555 in Beiroet. 

Door de coronamaatregelen zal de dag er anders uit zien dan we gewend zijn, maar zelfs met de restricties belooft het een mooie dag te worden. Via een livestream wordt de hele dag rechtstreeks verslag gedaan, en in het actiecentrum zullen BN’ers, afgevaardigden van de Libanese gemeenschap, hulpverleners, de Giro555-actievoorzitter en anderen aanwezig zijn.

Actievoorzitter Garance Reus: “Het is natuurlijk heel spannend om in coronatijd actie te voeren. We zijn beperkt in de mogelijkheden, maar we gaan er toch een hele mooie dag van maken en verwachten desalniettemin grote betrokkenheid van het Nederlandse publiek. Voor onze hulpverlening in Beiroet, maar vooral voor de slachtoffers, is de steun vanuit Nederland heel erg belangrijk.”

Optredens en belpanel

Tijdens de actiedag worden er optredens gegeven door Libanese en Nederlandse artiesten. Een klein aantal Bekende Nederlanders bemant het belpanel in het actiecentrum. Ook de tussenstanden en de eindstand worden in het actiecentrum bekendgemaakt. Het actiecentrum is helaas vanwege de coronamaatregelen niet toegankelijk voor het publiek.

Steun voor Beiroet

De Samenwerkende Hulporganisaties vragen de hele dag steun voor de hulpverlening aan de bevolking van Beiroet. Er is inmiddels €2,2 miljoen euro opgehaald. De actiedag wordt gesteund door de NPO, RTL, Talpa Network en Facebook.

Waar gaat de opbrengst heen?

De opbrengst van de actiedag en de rest van Giro555 actie gaan naar noodhulp voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Er is nu na de ramp een grote behoefte aan drinkwater, eten, medicijnen en onderdak. De samenwerkende hulporganisaties bieden slachtoffers naast voedsel, medische hulp en onderdak ook psychosociale steun. De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig om te helpen waar ze kunnen. Hulp is nog steeds heel hard nodig. Geef daarom nu voor de slachtoffers in Beiroet.