Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen op de vlucht: Wereldwijd

In overvolle vluchtelingenkampen zijn kinderen en hun ouders extra kwetsbaar voor het virus. Basisvoorzieningen zoals schoon water en medische zorg zijn er niet of nauwelijks. De maatregelen die wij in Nederland nemen om verspreiding te voorkomen, zijn hier bijna ondenkbaar.  

Deel deze video

Een heel groot deel van de gevluchte kinderen in Europa komt uit Syrië en Afghanistan. Veruit het grootste deel van de kinderen die op de vlucht zijn, blijft in de regio. Zo vangt Turkije het grootste aantal vluchtelingen uit het Midden-Oosten op. Er verblijven meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen, onder wie 1,5 miljoen kinderen. Als het om relatieve aantallen gaat, staat Libanon op de eerste plaats; ongeveer één op de zes mensen in dit land is vluchteling. Meer dan een half miljoen daarvan zijn Syrische kinderen.

Syrië

De Syrië-crisis zorgt voor een ongekend aantal mensen op de vlucht. Mensen ontvluchten massaal het geweld en de ellende. Bijna 5,7 miljoen Syrische vluchtelingen, waaronder 2,5 miljoen kinderen, zijn gevlucht naar landen als Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte. De jaren van conflict en de vlucht laten hun sporen na: veel kinderen hebben trauma’s die, als ze niet behandeld worden, levenslange gevolgen kunnen hebben. UNICEF biedt kinderen op de vlucht noodhulp. We hebben daar o.a. het Terug naar school programma opgezet, waardoor kinderen kunnen leren, spelen en weer even kind kunnen zijn. Ook in de landen eromheen bieden wij hulp. De enorme instroom van vluchtelingen in de afgelopen jaren legt een enorme druk op de basisvoorzieningen in deze landen. In Jordanië leeft bijvoorbeeld 85 procent van de Syrische vluchtelingengezinnen die buiten de officiële kampen wonen, onder de armoedegrens. Hulp is en blijft hard nodig. 

Afghanistan

Afghanistan is een land in oorlog. Bloedige bomaanslagen en ernstige mensen- en kinderrechtenschendingen zijn aan de orde van de dag. Scholen worden onder vuur genomen. Kinderen worden geronseld als soldaat en religieuze, etnische en seksuele minderheden worden vervolgd. In december 2019 publiceerde UNICEF het Child Alert Report waaruit blijkt dat Afghanistan een van de gevaarlijkste landen op de wereld is voor kinderen. UNICEF Nederland heeft begin 2019 een Child Notice Afghanistan gepubliceerd en dit rapport beschrijft de harde leefomstandigheden voor kinderen in Afghanistan.

  • UNICEF roept alle partijen in het conflict op alle aanvallen tegen scholen en zorginstellingen te staken en de rekrutering van kinderen te beëindigen.
  • Er moeten aanvullende maatregelen worden genomen om te voorkomen dat burgerslachtoffers vallen door luchtaanvallen.
  • Landen, waaronder Nederland, moeten stoppen met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers - waaronder kwetsbare kinderen - naar Afghanistan, zolang het daar nog zo gevaarlijk is. Het is onaanvaardbaar om kinderen terug te sturen naar een land in oorlog.
  • Het (Engelstalige) Humanitarian situation report geeft een beeld van de situatie in Afghanistan in 2018 en de hulp die UNICEF heeft geboden.
  • Lees meer over het Nederlands ambtsbericht uit 2018

Help gevluchte kinderen

Doneer nu

Gerelateerd aan dit onderwerp