Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Oorlog in Syrië

Gevlucht voor het geweld met niet meer dan je kunt dragen. Niet meer naar school, niet meer buiten spelen met vriendjes. Vaders die niet meer thuis komen en moeders die er het beste van maken in een geïmproviseerde tent. Het is het leven dat miljoenen Syrische kinderen leiden.

Wat is er aan de hand?

Het conflict in Syrië duurt al acht jaar. Armoede maakt Syrische kinderen extra kwetsbaar. Momenteel zijn 8,1 miljoen Syrische kinderen afhankelijk van noodhulp in Syrië en de buurlanden. Hulp blijft noodzakelijk om deze kinderen een toekomst te bieden.

Geweld en armoede

Platgebombardeerde gebouwen, opvangkampen in de woestijn, steden vol mijnen: dit is de situatie in grote delen van Syrië. Scholen en ziekenhuizen zijn gesloten of worden gebruikt door gewapende groeperingen of ontheemden.

Zes miljoen mensen zijn ontheemd geraakt: zij wonen in kampen in de woestijn nabij Raqqa en Rukban, schuilplekken net buiten Afrin en Ghouta, en in gastgemeenschappen. Daar hebben ze nauwelijks bescherming tegen de harde weersomstandigheden.

Ook in de buurlanden van Syrië, waar veel vluchtelingen verblijven, is de situatie schrijnend. Families wonen in kampen of tochtige appartementen. Ouders mogen vaak niet werken; daarom komt kinderarbeid veel voor. Kinderen werken om bij te dragen aan het familie-inkomen. Dochters worden jong uitgehuwelijkt - vaak aan een oudere man - zodat gezinnen een mond minder te voeden hebben.

Ahmad, Syrië

“Ik wilde later dokter worden, maar misschien word ik nu wel niets omdat onze school is gebombardeerd”

Ahmad, Syrië

De situatie in Syrië en de omliggende landen heeft een enorme impact op het leven van Syrische kinderen. Zij hebben familieleden en vrienden verloren, hun huis moeten ontvluchten, verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt. Veel jongens en meisjes zijn jarenlang niet naar school geweest. De extreme armoede komt daar nog eens bij. De oorlog is nog niet voorbij en zelfs wanneer er een einde komt aan het geweld, zullen miljoenen Syrische kinderen nog lang de gevolgen van de oorlog blijven ondervinden.

Het conflict in Syrië in cijfers

Na acht jaar oorlog

  • Van de naar schatting 8,35 miljoen kinderen die nu nog in Syrië wonen, hebben er 5,6 miljoen dringende hulp nodig
  • Meer dan 3 miljoen kinderen onder vijf jaar zijn ondervoed, waarvan er bijna 20.000 zelfs ernstig acuut ondervoed zijn
  • 1,75 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar kunnen niet meer naar school
  • 14.6 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon water

Update: In februari 2019 nam UNICEF deel aan een konvooi dat levensreddende hulpmiddelen uitdeelde aan mensen in het Rukban-kamp in Zuidoost Syrië. De hulpmiddelen, zoals winterkleding, onderwijsspullen en voedingssupplementen, kunnen bijna 42.000 kwetsbare mensen helpen.

UNICEF en het ministerie van Onderwijs in Jordanië zetten 60 Drop-out centra op, waardoor 1500 kwetsbare kinderen toch een vorm van onderwijs kunnen volgen

Eind februari heeft UNICEF Jordanië meer dan 71.000 kwetsbare kinderen en jongeren bereikt in zogenoemde Makani-centers: plekken waar vluchtelingen naartoe kunnen voor social skills en life skills.

In 2018 hebben we onder andere het volgende bereikt:
 

1,6
miljoen

kinderen en volwassenen hebben voorlichting gekregen over het gevaar van onontplofte mijnen in Syrië

Heel
het Za'atarikamp in Jordanië

is voorzien van een water- en rioleringssyteem

12.994
Syrische leerkrachten

krijgen een maandelijkse bijdrage in Turkije

1,9
miljoen

kinderen jonger dan vijf jaar kregen voedingssupplementen

Lama houdt haar favoriete trui omhoog.

Lama's nieuwe trui

De 9-jarige Lama woont in vluchtelingenkamp Za’atari in Jordanië. Haar ouders kregen een klein bedrag om kleding voor hun kinderen te kunnen kopen. Lama houdt haar favoriete trui omhoog.

 ’Het geld heeft ons echt heel veel geholpen,' zegt Lama's vader. 'Zonder deze steun zouden we onze kinderen deze winter niet warm kunnen houden.’

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen van Syrië

Doneer