Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Oorlog in Syrië

Gevlucht voor het geweld, met niet meer dan je kunt dragen. Niet meer naar school, niet meer buiten spelen met vriendjes. Vaders die niet meer thuis komen en moeders die er het beste van maken in een geïmproviseerde tent. Het is het leven dat miljoenen Syrische kinderen leiden.

Wat is er aan de hand?

Het conflict in Syrië duurt al meer dan acht jaar en heeft alleen al in Syrië meer dan 5 miljoen kinderen getroffen. Door het geweld zijn kinderen hun huis en soms ook hun familie kwijtgeraakt. Scholen, ziekenhuizen en watervoorzieningen zijn vernietigd. Momenteel zijn 7,5 miljoen Syrische kinderen afhankelijk van noodhulp in Syrië en de buurlanden. Hulp blijft noodzakelijk om deze kinderen een toekomst te bieden.

Door het recent toegenomen geweld in Noordoost-Syrië zijn in oktober 2019 nog eens 70.000 kinderen in Syrië op de vlucht geslagen. UNICEF maakt zich grote zorgen om het lot van deze kinderen en roept alle betrokken partijen op om kinderen te beschermen

Geweld en gebrek aan bescherming

Platgebombardeerde gebouwen, overvolle opvangkampen in afgelegen gebieden, steden vol explosief materiaal: dit is de situatie in grote delen van Syrië. Scholen en ziekenhuizen zijn gesloten, of worden gebruikt door gewapende groeperingen of ontheemden.

Meer dan zes miljoen mensen zijn ontheemd: zij wonen in kampen in de woestijn, op schuilplekken in en buiten de grote steden en in gastgemeenschappen. Daar zijn ze nauwelijks beschermd tegen hitte, regen en kou en lopen ze bovendien het risico slachtoffer te worden van kinderarbeid, kindhuwelijken en rekrutering door gewapende groepen

Ook in de buurlanden van Syrië, waar veel vluchtelingen verblijven, is de situatie schrijnend. Families wonen in kampen of tochtige appartementen. Ouders mogen vaak niet werken; daarom komt kinderarbeid veel voor. Kinderen werken om bij te dragen aan het familie-inkomen. Dochters worden jong uitgehuwelijkt - vaak aan een oudere man - zodat gezinnen een mond minder te voeden hebben.

Ahmad, Syrië

“Ik wilde later dokter worden, maar misschien word ik nu wel niets omdat onze school is gebombardeerd”

Ahmad, Syrië

De situatie in Syrië en de omliggende landen heeft een enorme impact op het leven van Syrische kinderen. Zij hebben familieleden en vrienden verloren, hun huis moeten ontvluchten en verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt. Veel jongens en meisjes zijn jarenlang niet naar school geweest. Zelfs wanneer er een einde komt aan het geweld, zullen miljoenen Syrische kinderen nog lang de gevolgen van de oorlog blijven ondervinden.

Het conflict in Syrië na acht jaar oorlog
 • Van de bijna 8,5 miljoen kinderen die nu nog in Syrië wonen, hebben er 5 miljoen dringend hulp nodig
 • Door de escalatie van het geweld in oktober 2019 in Noordoost-Syrië zijn 70.000 kinderen ontheemd geraakt
 • Meer dan 3 miljoen kinderen onder de vijf jaar zijn ondervoed, bijna 20.000 kinderen zijn zelfs ernstig acuut ondervoed
 • Meer dan 2 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar kunnen niet (meer) naar school
 • Ruim 14,5 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon water

In 2018 hebben we onder andere het volgende bereikt

 • Bijna 3,5 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar zijn gevaccineerd tegen polio
 • Meer dan 850.000 mensen zijn ondersteund met extra voeding
 • 4,6 miljoen mensen kregen toegang tot schoon water
 • 1,7 miljoen kinderen kregen voorlichting over de gevaren van oorlog, mijnen en ander oorlogsmateriaal
 • 1,3 miljoen kinderen en moeders zijn gescreend op acute ondervoeding
 •  57.000 leraren en ondersteunend personeel zijn getraind

Lama laat haar favoriete trui zien.

Lama's nieuwe trui

De 9-jarige Lama woont in vluchtelingenkamp Za’atari in Jordanië. Haar ouders kregen een klein bedrag om kleding voor hun kinderen te kunnen kopen. Lama houdt haar favoriete trui omhoog.

 ’Het geld heeft ons echt heel veel geholpen,' zegt Lama's vader. 'Zonder deze steun zouden we onze kinderen deze winter niet warm kunnen houden.’

Help kinderen op de vlucht

Doneer een pakje

Gerelateerd aan dit onderwerp