Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Oorlog in Syrië

Gevlucht voor het geweld, met niet meer dan je kunt dragen. Niet meer naar school, niet meer buiten spelen met vriendjes. Vaders die niet meer thuis komen en moeders die er het beste van maken in een geïmproviseerde tent. Het is het leven dat miljoenen Syrische kinderen leiden.

Wat is er aan de hand?

Het conflict in Syrië duurt al bijna negen jaar en heeft alleen al in Syrië meer dan 5 miljoen kinderen getroffen. Door het geweld zijn kinderen hun huis en soms ook hun familie kwijtgeraakt. Scholen, ziekenhuizen en watervoorzieningen zijn vernietigd. Momenteel zijn 7,5 miljoen Syrische kinderen afhankelijk van noodhulp in Syrië en de buurlanden. Hulp blijft noodzakelijk om deze kinderen een toekomst te bieden.

Humanitaire crisis in Noord-Syrië

Door een escalatie van het geweld in de noordelijk gelegen provincies Idlib en Aleppo zijn meer dan 900.000 mensen op de vlucht geslagen. Onder hen zijn een half miljoen kinderen en hun aantal groeit met de dag. Nog niet eerder tijdens de inmiddels bijna negen jaar durende oorlog in Syrië zijn zoveel mensen tegelijkertijd op de vlucht geslagen. Het zijn merendeels vrouwen en kinderen, die naar de grens met Turkije trekken. De situatie is extra nijpend door het barre winterweer. Het regent flink en ’s nachts dalen de temperaturen tot ver onder het nulpunt. Een aantal kinderen zou al door de vrieskou zijn overleden.

Ontheemde kinderen in een tent in Idlib.

Ontheemde kinderen in een tent in Idlib.

Ontheemde kinderen in een tent in Idlib.

Oorlog en andere gevaren

Syrische kinderen worden niet alleen bedreigd door oorlogsgeweld, ziektes en bar winterweer. Andere gevaren zijn bijvoorbeeld inlijving door gewapende groepen, uitbuiting en (seksueel) misbruik. Onontplofte explosieven vormen voor hen een ander groot gevaar.

Ook in de buurlanden van Syrië, waar veel vluchtelingen verblijven, is de situatie schrijnend. Families wonen in kampen of tochtige appartementen. Ouders mogen vaak niet werken; daarom komt kinderarbeid veel voor. Kinderen werken om bij te dragen aan het familie-inkomen. Dochters worden jong uitgehuwelijkt - vaak aan een oudere man - zodat gezinnen een mond minder te voeden hebben.

Ahmad, Syrië

“Ik wilde later dokter worden, maar misschien word ik nu wel niets omdat onze school is gebombardeerd”

Ahmad, Syrië

UNICEF helpt Syrische kinderen

Of ze nou in Syrië zelf wonen, of gevlucht zijn naar de buurlanden of Europa: UNICEF helpt de Syrische kinderen. We geven hen bijvoorbeeld:

 • schoon drinkwater
 • sanitaire voorzieningen 
 • voorlichting over hygiëne
 • vaccinaties (tegen bijvoorbeeld mazelen en polio)
 • psychosociale zorg (praten en spelen helpen bij de verwerking van traumatische ervaringen)
 • behandelingen tegen ondervoeding (we screenen kinderen op ondervoedingsverschijnselen en behandelen hen met therapeutische voeding)
 • onderwijs (we herstellen scholen, zetten tijdelijke klaslokalen neer, delen lesmaterialen uit en trainen onderwijzers)
 • kleding en dekens (vaak kunnen gezinnen met vouchers zelf kleding voor hun kinderen kopen)
 • voorlichting over de gevaren van onontplofte explosieven
 • bescherming tegen (seksueel) geweld, misbruik en uitbuiting

In 2019 hebben we onder andere het volgende bereikt

 • 1,8 miljoen moeders en kinderen zijn gescreend op ondervoeding.
 • Meer dan 2 miljoen vrouwen en kinderen kregen medische zorg.
 • Meer dan 7,4 miljoen mensen kregen schoon water en sanitaire voorzieningen (het ging bijvoorbeeld om de aanvoer van water, het uitdelen van waterzuiveringstabletten en hygiëne kits).
 • Bijna 400.000 vrouwen en kinderen kregen psychosociale hulp, zodat ze beter kunnen omgaan met traumatische ervaringen.
 • 1,8 miljoen kinderen kregen (weer) onderwijs.
 • Meer dan 37.000 kinderen kregen winterkleding en dekens.
 • Bijna 600.000 kinderen jonger dan 12 maanden zijn gevaccineerd.

Abdul uit Syrië in zijn nieuwe winterjas.

Eindelijk warm

De elfjarig Abdul woont in Syrië. Door het geweld dat delen van dit land nog altijd in zijn greep heeft, raakte hij dakloos. Gelukkig heeft Abdul van UNICEF een pakje met warme kleren en dekens gekregen, zodat hij goed beschermd is tegen de kou.

Help Syrische kinderen overleven

Geef nu

Gerelateerd aan dit onderwerp