Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen op de vlucht: Syrië & Afghanistan

Syrië

Dit Syrisch meisje woont in de buurt van Aleppo in een oude school die als opvangcentrum dient voor ongeveer 300 mensen

Dit Syrisch meisje woont in de buurt van Aleppo in een oude school die als opvangcentrum dient voor ongeveer 300 mensen

De burgeroorlog in Syrië duurt al zeven jaar. Door het geweld komen burgers en dus ook kinderen om of raken gewond. Mensen ontvluchten masaal het geweld en de ellende. In Syrië en de buurlanden zijn bijna 8 miljoen Syrische kinderen in nood. UNICEF biedt deze kinderen noodhulp. We hebben daar o.a. het Terug naar school programma opgezet, waardoor kinderen kunnen leren, spelen en weer even kind kunnen zijn. Ook in de landen eromheen bieden wij hulp.

De nood is hoog

5,5 miljoen kinderen zijn op de vlucht in Syrië zelf, of zijn de grens over getrokken.Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte vangen meer dan 80 procent van de vluchtelingen uit Syrië op. In Turkije verblijven bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen Syrische kinderen en in Libanon ruim een half miljoen. De enorme instroom van vluchtelingen in de afgelopen jaren legt een enorme druk op de basisvoorzieningen in deze landen. In Jordanië leeft bijvoorbeeld 85 procent van de Syrische vluchtelingengezinnen die buiten de officiële kampen wonen, onder de armoedegrens. Hulp is en blijft hard nodig.

Afghanistan

Afghanistan is een land in oorlog. Bloedige bomaanslagen en ernstige mensen- en kinderrechtenschendingen zijn aan de orde van de dag. Scholen worden onder vuur genomen. Kinderen worden geronseld als soldaat en religieuze, etnische en seksuele minderheden worden vervolgd.

  Een jong meisje zorgt voor haar broer of zus in het dorp Baqalak in de provincie Bamyan.

  Een jong meisje zorgt voor haar broer of zus in het dorp Baqalak in de provincie Bamyan.

  Wat doet UNICEF

  In juni 2018 is het ambtsbericht over Afghanistan uitgekomen. Hierover kun je meer lezen in ons nieuwsbericht. Duidelijk wordt dat de situatie in Afghanistan verslechterd is en het vooral voor kinderen een levensgevaarlijk land is.  

  Het  Humanitarian situation report geeft een beeld van de situatie in Afghanistan en de hulp die UNICEF heeft geboden in de eerste helft van 2018. UNICEF bood 102.802 mensen toegang tot veilig drinkwater; 85.700 schoolgaande kinderen en adolescenten werden bereikt met onderwijs en er werden 112.502 ernstig ondervoede kinderen behandeld. Daarnaast hebben meer dan 40 duizend jongens en meisjes, inclusief alleenstaande kinderen, psychosociale hulp ontvangen. Het overzicht van de situatie in Afghanistan in 2018, inclusief cijfers en resultaten is te lezen in dit Engelstalige rapport.

  Lees hier het officiële Ambtsbericht Afghanistan 2018

  Uitzettingen

  Steeds vaker sturen Europese landen uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers - waaronder kwetsbare kinderen - terug naar Afghanistan. De coalitie 'Stuur ze niet terug', waar UNICEF Nederland deel van uitmaakt, roept op om te stoppen met uitzetten van Afghanen naar hun thuisland omdat het op dit moment te gevaarlijk is. In mei 2018 zijn er bijna 70.000 handtekeningen overhandigd in Den Haag. Lees ook ons persbericht over de situatie voor kinderen in Afghanistan.

  Help nu en doneer

  Help kinderen op de vlucht