Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen op de vlucht: Europa

Een verpleegster verzorgt de vijf dagen oude baby Iliyas in een kindvriendelijke ruimte opgezet door UNICEF in een klein vluchtelingenkamp (de Republiek Macedonië).

Hulp in Europa

Kinderen op de vlucht hebben zeer dringend hulp nodig, zoals een dak boven hun hoofd, goede voeding en medische zorg. Met psychosociale hulp kunnen ze hun vreselijke ervaringen verwerken. Ook moeten ze onderwijs kunnen volgen, zodat ze straks niet tot een verloren generatie behoren. Kinderen hebben bovendien bescherming nodig tegen geweld en misbruik, zeker als ze alleen reizen, ziek zijn of een beperking hebben. We willen alle kinderen op de vlucht helpen. We werken momenteel in Griekenland, Servië, Italië, Bulgarije, Bosnië-Herzegovina en Duitsland. 

  • In Europese landen die te maken krijgen met asielaanvragen hebben we kindvriendelijke ruimtes en opvangcentra voor kinderen en gezinnen opgezet.
  • We monitoren de opvang van kinderen die in deze landen aankomen.
  • We doen aanbevelingen om de opvang kindvriendelijk te maken.
  • We lobbyen voor betere en snellere asielprocedures waarin het belang van het kind centraal staat.
  • We staan in voortdurend contact met immigratieautoriteiten en opvangorganisaties
  • Ook bieden we via de Italiaanse kustwacht hulp op zee aan bootvluchtelingen door ruimtes in te richten speciaal voor kinderen

Aan de randen van Europa

Door de politiek in Nederland en Europa is gesproken over nieuwe manieren van opvang voor migranten en vluchtelingen. Er worden plannen gemaakt die kunnen leiden tot vergelijkbare kampen als in Griekenland en Libië, waar momenteel de rechten van kinderen worden geschonden. In deze kampen is het leven voor veel kinderen bijzonder zwaar en de omstandigheden voldoen niet aan het VN Kinderrechtenverdrag. Lees de verhalen van kinderen en jongeren die wonen in het receptie- en identificatiecentrum in Moria, op het eiland Lesbos.

Wij maken ons ernstig zorgen over de situatie omdat het schadelijk is voor kinderen om op te groeien in overvolle kampen, waar gevaar op de loer licht. Lees meer over de oproep die UNICEF doet om deze kwetsbare kinderen te beschermen. 

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help nu en doneer

Doneer nu