Het UNICEF-jongerenadvies is gemaakt door jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Op Jongeren Prinsjesdag wordt het advies aangeboden aan Tweede Kamerleden.
De afgelopen maanden haalde UNICEF Nederland via een peiling, lespakket op middelbare scholen, social media en straatinterviews de mening op van jongeren tussen de 13 en 18 jaar. 847 jongeren lieten van zich horen.
Hieruit blijkt dat jongeren in ons land zich grote zorgen maken over mentaal welzijn, onderwijs en jongerenparticipatie met betrekking tot de overheid. UNICEF wil dat jongeren beter gehoord worden en vaker bij beslissingen betrokken worden.
© UNICEF/2022/Van der Meulen
Over mentaal welzijn
© UNICEF/2022/Van der Meulen
Over onderwijs
© UNICEF/2022/Van der Meulen
Over jongerenparticipatie
“Stemmen mag ik niet, maar een mening heb ik zeker wel! Je mening geven is voor veel jongeren best lastig, maar het is wel belangrijk dat wij gehoord worden.”
Lisa (16 jaar)
Jongeren worden lang niet altijd betrokken bij beslissingen over belangrijke onderwerpen, terwijl het wel over hun toekomst gaat. Daar moet verandering in komen. Jongerenparticipatie is niet alleen een belangrijk recht uit het Kinderrechtenverdrag, maar ook erg waardevol. Jongeren hebben echt iets in te brengen en komen met de mooiste ideeën. Met het jongerenadvies geeft UNICEF concrete invulling aan artikel 12 en 13 van het Internationale Verdrag voor de Rechten van het kind: het recht om gehoord te worden (art. 12) en het recht om je mening te geven (art. 13).