jongeren spelen cultuurmix

Cultuur Mix

Kinderen en jongeren hebben het recht op hun eigen cultuur. Dat staat in artikel 30 van het VN Kinderrechtenverdrag. Je mag je eigen taal spreken, de kleding dragen die jij wilt en feest vieren op jouw manier.  

Het UNICEF jongerenpanel is verschillende culturen rijk. Wij zien dat als een groot voordeel! Elke cultuur brengt eigen ervaringen en kennis mee. En door die met elkaar uit te wisselen begrijpen we elkaar beter, houden we een frisse blik en kunnen we elkaar versterken. 

Wat neem jij mee uit jouw eigen cultuur? En wat weet je van andere culturen? Ontdek het spelenderwijs met de Cultuur Mix. 

In dit spel:  

 • Leren kinderen (6-12 jaar) dat ze recht hebben op hun eigen taal en cultuur.  
 • Maken kinderen spelenderwijs kennis met elkaars cultuur.  
 • Ontdekken kinderen op welke aspecten van hun eigen cultuur ze trots zijn.  
 • Het spel is in-stap-klaar, interactief en informerend.  
jongerenpanel speelt spel

Hoe heeft het panel het spel bedacht? 

De leefomstandigheden van kinderen en jongeren in de asielopvang kunnen beter. Dus ging het UNICEF jongerenpanel op onderzoek uit met de vraag: “Wat kunnen wij betekenen voor leeftijdsgenoten in de asielopvang?” 

Al snel kwamen wij erachter dat deze kinderen en jongeren lang niet altijd trots zijn op hun eigen cultuur. Soms vanwege de reden van hun vertrek uit hun geboorteland, of door de verhalen die ze over hun land horen. Dat vinden wij jammer, want juist cultuur is een belangrijk onderdeel van je identiteit en van wie je bent. Daar mag je trots op zijn!  

Daarom hebben wij een spel ontwikkeld waarmee kinderen meer leren over hun recht op een eigen cultuur.

Het spel draagt bij aan de ontwikkeling van wederzijds begrip; voor je eigen cultuur en die van anderen. Naast dat het spel het gesprek over cultuur op gang brengt, zorgt het vooral ook voor veel plezier, verbinding en vriendschap. 

De handleiding 

In de handleiding vind je een uitleg van het spel, verschillende varianten en tips. Bekijk vooral ook de introductie video van het spel, waarin het panel je meeneemt in hoe je Cultuur Mix kunt spelen. 

De video’s

Taal, kleding, sport, eten, muziek en feesten kunnen typisch zijn voor een cultuur. In Nederland vieren we verjaardagen met taart en ballonnen, in Iran is de waarde van het cadeau belangrijk en in Suriname zijn er veel glitters.  

Speel het spel, bekijk dan de video’s hieronder en ontdek samen wat jouw eigen cultuur zo mooi maakt! 

 • Introductievideo: het UNICEF jongerenpanel laat zien hoe je het spel kunt spelen 
 • Feest: wat voor cadeau geef jij als iemand jarig is? 
 • Eten: wat eet jij het liefste tussen de middag? 
 • Taal: hoe begroet jij je vrienden? 
 • Sport & spel: welke spelletjes speel jij graag? 
 • Muziek: wat is je favoriete liedje en hoe dans je daarop? 
 • Kleding: wat draag jij als je iets te vieren hebt?
het spel de cultuur mix

Hoe nu verder? 

De spellen worden beschikbaar gemaakt voor ruim 650 kinderen die in een opvanglocatie verblijven. Dat doet UNICEF Nederland in samenwerking met Time4You. UNICEF wil dat de opvang overal kindervriendelijk is. Het hebben van spelruimtes en spellen is daarbij belangrijk.

Er zijn geen spellen meer beschikbaar. Wilt u meer informatie ontvangen over de Cultuur Mix? Dan kunt u contact opnemen met Myrna Lemmen via mlemmen@unicef.nl.