Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Educatieve materialen

Kinderen die hun rechten kennen, kunnen beter voor zichzelf opkomen. Het is zelfs in het Kinderrechtenverdrag opgenomen dat kinderen geïnformeerd moeten worden over hun rechten.

We helpen graag om aandacht te besteden aan UNICEF en kinderrechten in de klas. Er zijn verschillende video's en materialen beschikbaar over UNICEF en kinderrechten.

De Grootste Kinderrechtenles Ooit

Doe mee en bestel

Ken je rechten: het lesmateriaal

In samenwerking met de educatiespecialisten van YoungCrowds heeft UNICEF een gratis lespakket ontwikkeld over kinderrechten voor groep 7 en 8. Je betaalt alleen de verzendkosten. Het lesmateriaal bestaat uit:

•           Een werkboekje voor elke leerling met informatie en
            opdrachten;

•           Voor elk kind een naslagboekje met alle kinderrechten;

•           Een digitale les met interactieve opdrachten en filmpjes;

•           Een praktische handleiding voor de leerkracht.

Het belooft voor kinderen een heel interessante les te worden met de vragen als: ‘Ken jij eigenlijk wel je rechten?’ en ‘Wat kun je doen als je rechten worden geschonden?’ Het gaat om de rechten van kinderen en het leven van alle kinderen op deze wereld. Kinderen zijn verschillend, maar ook allemaal gelijk. De leerlingen mogen na afloop van de les het Kinderrechtenverdrag boekje mee naar huis nemen. Bestel snel!

Waarom les over kinderrechten? 

Het is ontzettend belangrijk dat alle kinderen hun rechten kennen. Helaas blijkt in de praktijk dat heel veel kinderen niet weten dat ook zij rechten hebben. Speciale rechten voor kinderen: Kinderrechten. Dit is een probleem, omdat ze hierdoor niet voor hun rechten op kunnen komen. Gelukkig kunnen leerkachten daar met ons lespakket verandering in brengen!

Ben jij nog aan het nadenken over hoe je invulling kunt geven aan burgerschapsonderwijs? Een kinderrechtenles is hier perfect voor te gebruiken. Het materiaal sluit goed aan op de kerndoelen van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld. Bovendien is jouw les onderdeel van een groter geheel: overal ter wereld leren kinderen over hun rechten. Zo draag je bij aan een generatie met kennis over hun rechten, en de capaciteit en motivatie om erover te praten.

Een les over kinderrechten is niet alleen leerzaam; het is ook heel leuk. De informatie in het lespakket sluit goed aan op de belevingswereld van kinderen in Nederland, waardoor ze zich extra betrokken voelen. Met behulp van het lesmateriaal leren kinderen wat hun rechten zijn, en hoe ze ervoor op kunnen komen. Bovendien worden er nu tijdelijk een gratis poster en slingers bij het lespakket geleverd. Zo kun je er in de klas écht een feestje van maken.

De Grootste Kinderrechtenles Ooit

Op 20 november vieren we wereldwijd de 30e verjaardag van het Kinderrechtenverdrag. Daarom organiseren we op 20 november De Grootste Kinderrechtenles Ooit! Op deze dag leren kinderen overal ter wereld over hun rechten. Het zou ontzettend leuk zijn als jij met jouw klas deze dag meeviert. UNICEF-ambassadeur Nicolette van Dam geeft ook een gastles. Doet je mee?

Lees meer over De Grootste Kinderrechtenles Ooit. Of bestel de materialen!

Jeugdvoorlichters vertellen graag over UNICEF en kinderrechten in de klas

Vraag een gastles aan

Andere beschikbare digibord lessen zijn: