Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Educatieve materialen

Kinderen die hun rechten kennen, kunnen beter voor zichzelf opkomen. Het is zelfs in het Kinderrechtenverdrag opgenomen dat kinderen geïnformeerd moeten worden over hun rechten.

We helpen graag om aandacht te besteden aan UNICEF en kinderrechten in de klas. Er zijn verschillende video's en materialen beschikbaar over UNICEF en kinderrechten.

Lesbrief en handleiding over kinderrechten en Corona

Door de Coronacrisis komen kinderrechten extra dichtbij. Wat hebben de leerlingen het meest gemist? Zijn dat dingen waar je als kind recht op hebt? Komen er bepaalde rechten in gevaar? En hoe is de situatie voor kinderen in andere landen?

Speciaal over dit onderwerp stellen wij een lesbrief en handleiding beschikbaar:

Unicef lesbrief kinderrechten en corona

Het Ken je rechten-lesmateriaal

In samenwerking met de educatiespecialisten van YoungCrowds heeft UNICEF een gratis lespakket ontwikkeld over kinderrechten voor groep 7 en 8. Je betaalt alleen de verzendkosten. Het lesmateriaal bestaat uit:

•           Een werkboekje voor elke leerling met informatie en
            opdrachten;

•           Voor elk kind een naslagboekje met alle kinderrechten;

•           Een praktische handleiding voor de leerkracht.

Het belooft voor kinderen een heel interessante les te worden met de vragen als: ‘Ken jij eigenlijk wel je rechten?’ en ‘Wat kun je doen als je rechten worden geschonden?’ Het gaat om de rechten van kinderen en het leven van alle kinderen op deze wereld. Kinderen zijn verschillend, maar ook allemaal gelijk. De leerlingen mogen na afloop van de les het Kinderrechtenverdrag boekje mee naar huis nemen. Bestel snel!

Challenge: Bedenk een recht voor in de klas

Heb je het lespakket besteld? Download hier ook de lesbrief met de challenge voor de Grootste Kinderrechtenles 2020 en de handleiding voor leerkrachten

Met deze challenge bedenken de leerlingen een recht dat ervoor zorgt dat kinderen in de klas beter in hun vel zitten. 

Bestel het Kinderrechten lespakket

Succes!

Waarom les over kinderrechten? 

Het is ontzettend belangrijk dat alle kinderen hun rechten kennen. Helaas blijkt in de praktijk dat heel veel kinderen niet weten dat ook zij rechten hebben. Speciale rechten voor kinderen: Kinderrechten. Dit is een probleem, omdat ze hierdoor niet voor hun rechten op kunnen komen. Gelukkig kunnen leerkachten daar met ons lespakket verandering in brengen!

Ben jij nog aan het nadenken over hoe je invulling kunt geven aan burgerschapsonderwijs? Een kinderrechtenles is hier perfect voor te gebruiken. Het materiaal sluit goed aan op de kerndoelen van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld. Bovendien is jouw les onderdeel van een groter geheel: overal ter wereld leren kinderen over hun rechten. Zo draag je bij aan een generatie met kennis over hun rechten, en de capaciteit en motivatie om erover te praten.

Een les over kinderrechten is niet alleen leerzaam; het is ook heel leuk. De informatie in het lespakket sluit goed aan op de belevingswereld van kinderen in Nederland, waardoor ze zich extra betrokken voelen. Met behulp van het lesmateriaal leren kinderen wat hun rechten zijn, en hoe ze ervoor op kunnen komen. Bovendien worden er nu tijdelijk een gratis poster en slingers bij het lespakket geleverd. Zo kun je er in de klas écht een feestje van maken.

Jeugdvoorlichters vertellen graag over UNICEF en kinderrechten in de klas

Vraag een gastles aan

Andere beschikbare digibord lessen zijn:

Meer over deze digiles!

Nieuw: digitale les over 75 jaar Vrijheid voor Basis- en Voortgezet Onderwijs. Een les over oorlog, kinderen op de vlucht en vrede

Nieuw: digitale les over 75 jaar Vrijheid voor Basis- en Voortgezet Onderwijs. Een les over oorlog, kinderen op de vlucht en vrede

Op 20 november 2019 is het 30-jarig bestaan van het Kinderrechtenverdrag grootst gevierd. Onder andere met De Grootste Kinderrechtenles Ooit! 

Weten hoe?