Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Debatteren over kinderrechten

UNICEF organiseerde jaarlijks het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Want kinderrechten gáán niet alleen over kinderen en jongeren, zij hebben er zelf ook een mening over. De finale was traditiegetrouw op Kleine Prinsjesdag. Het Debattoernooi zal worden omgedoopt naar een nieuwe, uitdagende formule waarin jongeren hun stem laten horen! Binnenkort meer hierover.

  Koning van de Jeugd 2019: Yusuf Khalid

  UNICEF Kinderrechten Debattoernooi

  Jongeren hebben het recht om gehoord te worden in het debat over kinderrechten. Daarom organiseren we elk jaar samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Dit evenement is toonaangevend in zijn soort voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Tijdens het toernooi komen scholieren van alle niveaus samen om te debatteren over kinderrechten.

  Koning(in) van de Jeugd 

  Op de dag van het debattoernooi vindt ook de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd plaats. Leerlingen met een mening en een talent voor presenteren kunnen zich hiervoor aanmelden.

  De Koning(in) van de Jeugd leest op Kleine Prinsjesdag de Troonrede van de Jeugd voor en vervult door het jaar heen verschillende taken.

  Lees het verslag van het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2019

  Kleine Prinsjesdag

  De debatten werden ingeleid door de 14-jarige Koning van de Jeugd, Yusuf Khalid uit Amsterdam. Koning Yusuf kwam deftig op in een koets voor de Ridderzaal, met sjerp om en een kroon op zijn hoofd. Voorafgaand aan elk debat las hij een stuk uit zijn troonrede voor. In zijn redevoering riep de jongerenkoning de aanwezige ministers op om meer aandacht te geven aan jongeren die kampen met depressieve gevoelens. ‘Mijn oplossing is dat we er meer over moeten praten. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat jongeren zich niet alleen voelen en naar buiten durven te komen,’ aldus Yusuf. Na afloop overhandigde hij zijn troonrede aan minister De Jonge.

  Lees het verslag van Kleine Prinsjesdag 2019 

  Het winnende team van het Haarlemmermeer Lyceum Dalton met de beker.

  En de winnaars zijn...

  De acht winnende teams mochten in de Ridderzaal debatteren met Kamerleden. Op deze manier krijgen jongeren de kans om aan de Tweede Kamer duidelijk te maken wat zij vinden van de situatie van kwetsbare kinderen en jongeren in Nederland én daarbuiten.

  "Kinderen hebben recht op gezondheid en dus moet de overheid jongeren nog beter voorlichten over voeding" zei de 14-jarige Tess. Zij bleek ook nog in het winnende team van het Haarlemmermeer Lyceum Dalton uit Hoofddorp te zitten. De vier meiden waren apetrots op hun overwinning.

  Waar en wanneer?

  Het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi vindt plaats op 13 april 2019. Locatie is het Stedelijk Gymnasium in Arnhem.

  Wie mogen er aan het Debattoernooi meedoen?
  • Deelnemers zijn leerlingen uit de onderbouw van vmbo, havo, atheneum en gymnasium.
  • Iedere school vaardigt één of twee teams (van verschillende niveaus) van vier debaters af, plus één reserve-debater. Bij een team met gemixte samenstelling geldt het hoogste niveau.
  • De beste acht scholen kwalificeren zich voor Kleine Prinsjesdag in Den Haag (één team per niveau, de overige vier plekken worden naar rato verdeeld).
  Is debatervaring nodig?

  Nee, debatervaring is geen vereiste.

  Wat is de debatvorm?

  Tijdens elke debatronde strijden twee teams tegen elkaar. Elke groep heeft vier debaters. Eén van de debaters is aanvoerder van zijn groepje. De debaters mogen per ronde uitmaken wie aanvoerder is. 

  Hoe ziet een debatronde eruit?

  De debatgroepen hebben voorafgaand aan het debat een aantal minuten de tijd om het debat voor te bereiden. 

  Wat

  Wie

  Tijd

  Opzetfase

  Speech aanvoerder voorstanders

  2 minuten

  Opzetfase

  Speech aanvoerder tegenstanders

  2 minuten

  Reactiefase

  Debat

  8 minuten

  Conclusiefase

  Conclusie tegenstanders

  1 minuut

  Conclusiefase

  Conclusie voorstanders

  1 minuut

  Wanneer ontvangen we de stellingen?

  Twee stellingen worden ongeveer zes weken van tevoren bekendgemaakt. De derde stelling is een improvisatiestelling en wordt op de toernooidag zelf bekendgemaakt.

  Zijn er kosten aan de dag verbonden?

  De dag wordt geheel verzorgd door UNICEF (inclusief koffie, thee, lunch en een kleine snack). Eventuele reiskosten zijn niet inbegrepen.

  Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd

  Parallel aan het Debattoernooi vindt de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd plaats, waarbij UNICEF Nederland op zoek gaat naar een jongere met een mening, interesse voor kinderrechten en een passie voor presenteren. De winnaar van de verkiezing mag op Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal in Den Haag zijn of haar Troonrede van de Jeugd voordragen. Lees meer over de voorselectie

  Wat winnen de winnaars van het debat?

  De acht winnende teams kwalificeren zichvoor de volgende ronde die plaats zal vinden op Kleine Prinsjesdag. Dat debat zal in de Ridderzaal plaatsvinden.

  Gerelateerd aan dit onderwerp