Debatteren over kinderrechten

UNICEF organiseert jaarlijks samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Want kinderrechten gáán niet alleen over kinderen en jongeren, jongeren hebben er zelf ook wat over te zeggen. Het volgende UNICEF Kinderrechten Debattoernooi vindt plaats op 21 april 2018.

  Koningin van de Jeugd 2017: Sann Leisink

  UNICEF Kinderrechten Debattoernooi

  Jongeren hebben het recht om gehoord te worden in het debat over kinderrechten. Daarom wordt jaarlijks het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi georganiseerd: hét debattoernooi voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Op 21 april 2018 komen scholieren van alle niveaus samen om te debatteren over kinderrechten.

  Koning(in) van de Jeugd 

  Op de dag van het debattoernooi vindt ook de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd plaats. Leerlingen met een mening en een talent voor presenteren kunnen zich hiervoor aanmelden.

  De Koning(in) van de Jeugd leest op Kleine Prinsjesdag de Troonrede van de Jeugd voor en vervult door het jaar heen verschillende taken. 

  Het Raayland College uit Venray won op Kleine Prinsjesdag 2016 de prijs voor het beste debatteam.

  Kleine Prinsjesdag 

  De winnaars van het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi gaan op Kleine Prinsjesdag - aan de vooravond van Prinsjesdag - in debat met Kamerleden.

  Op deze manier geven wij jongeren de kans om aan Kamerleden duidelijk te maken wat zij vinden van de situatie van kwetsbare kinderen en jongeren in Nederland én daarbuiten. Aan de vooravond van Prinsjesdag leggen de winnende teams elkaar het vuur aan de schenen tijdens debatten in de Ridderzaal.

  De scholieren krijgen voorafgaand aan Kleine Prinsjesdag een debattraining van de Stichting Nederlands Debat Instituut en UNICEF. 

  Aanmelden UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2018

  Aanmelden

  Terugblik UNICEF Kinderrechten Debattoernooi

  Op 1 april 2017 vond op het Stedelijk Gymnasium en het MBO Rijn IJssel in Arnhem het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi plaats. Stellingen gingen over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn zoals, vrijwilligerstoerisme, vreemdelingenkinderen en snapchat. Ruim 58 debatteams gingen de strijd met elkaar aan. Tientallen vrijwilligers jureerden de vele debatten.

  Wie mogen er mee doen aan het debat?
  • Deelnemers zijn leerlingen uit de onderbouw van vmbo, havo, atheneum en gymnasium.
  • Iedere school vaardigt één of twee teams (van verschillende niveaus) van 4 debaters af + 1 reserve debater. Bij een team met gemixte samenstelling telt het team mee als niveau waar de hoogste leerling toe behoort.
  • De beste 8 scholen kwalificeren zich voor Kleine Prinsjesdag in Den Haag (1 team per niveau; de overige 4 plekken worden naar rato verdeeld).
  Is debatervaring nodig?

  Nee. Debatervaring is geen vereiste.

  Wat is de debatvorm?

  Tijdens elke debatronde strijden er steeds twee teams tegen elkaar. Elke groep heeft vier debaters. Eén van de debaters is aanvoerder van zijn groepje. De debaters mogen per ronde  uitmaken wie aanvoerder is. 

  Hoe ziet een debatronde eruit?

  De debatgroepen hebben voorafgaand van het debat een aantal minuten de tijd om het debat voor te bereiden. 

  Wat

  Wie

  Tijd

  Opzetfase

  Speech aanvoerder voorstanders

  2 minuten

  Opzetfase

  Speech aanvoerder tegenstanders

  2 minuten

  Reactiefase

  Debat

  8 minuten

  Conclusiefase

  Conclusie tegenstanders

  1 minuut

  Conclusiefase

  Conclusie voorstanders

  1 minuut

  Wanneer ontvangen we de stellingen?

  Twee stellingen worden ongeveer 6 weken van tevoren bekend gemaakt. De derde stelling is een improvisatie stelling en wordt op de toernooidag zelf bekend gemaakt.

  Zijn er kosten aan de dag verbonden?

  De dag wordt geheel verzorgd door UNICEF (inclusief koffie, thee, lunch en een kleine snack). Eventuele reiskosten zijn niet inbegrepen.

  Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd

  Parallel aan het debattoernooi vindt de Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd plaats, waarbij UNICEF Nederland op zoek gaat naar een jongere die het beste kan vertellen over de situatie van kinderen in Nederland. De winnaar van de verkiezing mag op Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal in Den Haag zijn of haar Troonrede van de Jeugd voordragen.

  Wat winnen de winnaars van het debat?

  De acht winnende teams kwalificeren zichzelf voor de volgende ronde die plaats zal vinden op Kleine Prinsjesdag. Dat debat zal in de Ridderzaal plaatsvinden.

  Stichting Nederlands Debat Instituut

  Stichting Nederlands Debat Instituut

  Gerelateerd aan dit onderwerp