Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Debatteren over kinderrechten

UNICEF organiseert jaarlijks met Stichting Nederlands Debat Instituut het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Want kinderrechten gáán niet alleen over kinderen en jongeren, zij hebben er zelf ook een mening over. De finale is traditiegetrouw op Kleine Prinsjesdag. Scholen kunnen zich nu aanmelden voor de volgende editie.

  Het winnende team van het Haarlemmermeer Lyceum met de beker.

  Kleine Prinsjesdag 

  'Wij als jongeren hebben een stem. En jouw eigen stem is belangrijker dan die van wie dan ook!', zei Chris Heidstra (14), Koningin van de Jeugd 2018, in haar troonrede op Kleine Prinsjesdag. 'Wij kunnen allemaal iets doen! Jong en oud!'

  De acht winnende teams van het Debattoernooi doen mee aan Kleine Prinsjesdag. Ze mogen in de Ridderzaal debatteren met Kamerleden. Op deze manier geven wij jongeren de kans om aan de Tweede Kamer duidelijk te maken wat zij vinden van de situatie van kwetsbare kinderen en jongeren in Nederland én daarbuiten. Kleine Prinsjesdag vond dit jaar plaats op 14 september. Vooraf kregen de deelnemers een training van de Stichting Nederlands Debat Instituut en UNICEF. 

  Meld je school aan voor het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2019

  Lees het verslag van Kleine Prinsjesdag 2018 

  Koningin van de Jeugd 2018: Chris Heidstra

  UNICEF Kinderrechten Debattoernooi

  Jongeren hebben het recht om gehoord te worden in het debat over kinderrechten. Daarom organiseren we elk jaar samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Dit evenement is toonaangevend in zijn soort voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Tijdens het toernooi komen scholieren van alle niveaus samen in Arnhem om te debatteren over kinderrechten.

  Meld je school aan voor het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2019

  Koning(in) van de Jeugd 

  Op de dag van het debattoernooi vindt ook de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd plaats. Leerlingen met een mening en een talent voor presenteren kunnen zich hiervoor aanmelden.

  De Koning(in) van de Jeugd leest op Kleine Prinsjesdag de Troonrede van de Jeugd voor en vervult door het jaar heen verschillende taken.

  Lees het verslag van het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2018

  Wie mogen er mee doen aan het debat?
  • Deelnemers zijn leerlingen uit de onderbouw van vmbo, havo, atheneum en gymnasium.
  • Iedere school vaardigt één of twee teams (van verschillende niveaus) van 4 debaters af + 1 reserve debater. Bij een team met gemixte samenstelling telt het team mee als niveau waar de hoogste leerling toe behoort.
  • De beste 8 scholen kwalificeren zich voor Kleine Prinsjesdag in Den Haag (1 team per niveau; de overige 4 plekken worden naar rato verdeeld).
  Is debatervaring nodig?

  Nee. Debatervaring is geen vereiste.

  Wat is de debatvorm?

  Tijdens elke debatronde strijden er steeds twee teams tegen elkaar. Elke groep heeft vier debaters. Eén van de debaters is aanvoerder van zijn groepje. De debaters mogen per ronde  uitmaken wie aanvoerder is. 

  Hoe ziet een debatronde eruit?

  De debatgroepen hebben voorafgaand van het debat een aantal minuten de tijd om het debat voor te bereiden. 

  Wat

  Wie

  Tijd

  Opzetfase

  Speech aanvoerder voorstanders

  2 minuten

  Opzetfase

  Speech aanvoerder tegenstanders

  2 minuten

  Reactiefase

  Debat

  8 minuten

  Conclusiefase

  Conclusie tegenstanders

  1 minuut

  Conclusiefase

  Conclusie voorstanders

  1 minuut

  Wanneer ontvangen we de stellingen?

  Twee stellingen worden ongeveer 6 weken van tevoren bekend gemaakt. De derde stelling is een improvisatie stelling en wordt op de toernooidag zelf bekend gemaakt.

  Zijn er kosten aan de dag verbonden?

  De dag wordt geheel verzorgd door UNICEF (inclusief koffie, thee, lunch en een kleine snack). Eventuele reiskosten zijn niet inbegrepen.

  Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd

  Parallel aan het debattoernooi vindt de Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd plaats, waarbij UNICEF Nederland op zoek gaat naar een jongere die het beste kan vertellen over de situatie van kinderen in Nederland. De winnaar van de verkiezing mag op Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal in Den Haag zijn of haar Troonrede van de Jeugd voordragen.

  Wat winnen de winnaars van het debat?

  De acht winnende teams kwalificeren zichzelf voor de volgende ronde die plaats zal vinden op Kleine Prinsjesdag. Dat debat zal in de Ridderzaal plaatsvinden.

  Gerelateerd aan dit onderwerp