Debatteren over kinderrechten

UNICEF organiseert op zaterdag 1 april 2017 samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Want kinderrechten gáán niet alleen over kinderen en jongeren, jongeren hebben er zelf ook wat over te zeggen. 

Het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi vindt plaats op 1 april 2017 van 10.00 - 16.00 op het Stedelijk Gymnasium Arnhem (Thorbeckestraat 17, Arnhem) én Rijn IJssel mbo (Thorbeckestraat 6, Arnhem).

Koningin van de Jeugd 2016: Wiam Abdelnour

Koning(in) van de Jeugd 

Op de dag van het debattoernooi vindt ook de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd plaats. Leerlingen met een mening en een talent voor presenteren kunnen zich hiervoor aanmelden.

De Koning(in) van de Jeugd leest op Kleine Prinsjesdag de Troonrede van de Jeugd voor en vervult door het jaar heen verschillende taken. 

Het Raayland College uit Venray won op Kleine Prinsjesdag 2016 de prijs voor het beste debatteam.

Kleine Prinsjesdag 

De winnaars van het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi gaan op Kleine Prinsjesdag - aan de vooravond van Prinsjesdag - in debat met Kamerleden.

Op deze manier geven wij jongeren de kans om aan Kamerleden duidelijk te maken wat zij vinden van de situatie van kwetsbare kinderen en jongeren in Nederland én daarbuiten. Aan de vooravond van Prinsjesdag leggen de winnende teams elkaar het vuur aan de schenen tijdens debatten in de Ridderzaal.

De scholieren krijgen voorafgaand aan Kleine Prinsjesdag een debattraining van de Stichting Nederlands Debat Instituut en UNICEF. 

Wie mogen er mee doen aan het debat?

Het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi is bedoeld voor alle eerste, tweede- en derdejaars leerlingen van het voortgezet onderwijs. Leeftijd speelt geen rol. Een school kan deelnemen met 2 teams, mits beide teams van een ander onderwijsniveau zijn. Bij een team met gemixte samenstelling telt het team mee als niveau waar de hoogste leerling toe behoort. 

Is debatervaring nodig?

Nee. Debatervaring is geen vereiste.

Wat is de debatvorm?

Tijdens elke debatronde strijden er steeds twee teams tegen elkaar. Elke groep heeft vier debaters. Eén van de debaters is aanvoerder van zijn groepje. De debaters mogen per ronde  uitmaken wie aanvoerder is. 

Hoe ziet een debatronde eruit?

De debatgroepen hebben voorafgaand van het debat een aantal minuten de tijd om het debat voor te bereiden. 

Wat

Wie

Tijd

Opzetfase

Speech aanvoerder voorstanders

2 minuten

Opzetfase

Speech aanvoerder tegenstanders

2 minuten

Reactiefase

Debat

8 minuten

Conclusiefase

Conclusie tegenstanders

1 minuut

Conclusiefase

Conclusie voorstanders

1 minuut

Wanneer ontvangen we de stellingen?

Twee stellingen worden ongeveer 6 weken van tevoren bekend gemaakt. De derde stelling is een improvisatie stelling en wordt op de toernooidag zelf bekend gemaakt.

Zijn er kosten aan de dag verbonden?

De dag wordt geheel verzorgd door UNICEF (inclusief koffie, thee, lunch en een kleine snack). Eventuele reiskosten zijn niet inbegrepen.

Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd

Parallel aan het debattoernooi vindt de Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd plaats, waarbij UNICEF Nederland op zoek gaat naar een jongere die het beste kan vertellen over de situatie van kinderen in Nederland. De winnaar van de verkiezing mag op Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal in Den Haag zijn of haar Troonrede van de Jeugd voordragen.

Wat winnen de winnaars van het debat?

De acht winnende teams kwalificeren zichzelf voor de volgende ronde die plaats zal vinden op Kleine Prinsjesdag. Dat debat zal in de Ridderzaal plaatsvinden.

Aanmelden UNICEF Kinderrechten Debattoernooi

Aanmelden

Gerelateerd aan dit onderwerp