Debatteren over kinderrechten

UNICEF organiseert jaarlijks met Stichting Nederlands Debat Instituut het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Want kinderrechten gáán niet alleen over kinderen en jongeren, zij hebben er zelf ook een mening over. De finale is traditiegetrouw op Kleine Prinsjesdag. Het volgende debattoernooi is 21 april 2018.

  Aanmelden UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2018

  Aanmelden

  Koningin van de Jeugd 2017: Sann Leisink

  UNICEF Kinderrechten Debattoernooi

  Jongeren hebben het recht om gehoord te worden in het debat over kinderrechten. Daarom wordt jaarlijks het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi georganiseerd: hét debattoernooi voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Op 21 april 2018 komen scholieren van alle niveaus samen om te debatteren over kinderrechten.

  Koning(in) van de Jeugd 

  Op de dag van het debattoernooi vindt ook de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd plaats. Leerlingen met een mening en een talent voor presenteren kunnen zich hiervoor aanmelden.

  De Koning(in) van de Jeugd leest op Kleine Prinsjesdag de Troonrede van de Jeugd voor en vervult door het jaar heen verschillende taken. 

  Scholieren van het Utrechts Stedelijk Gymnasium na hun winnende debat.

  Kleine Prinsjesdag 

  "Je stem laten horen is dé manier om iets te veranderen", zegt Koningin van de Jeugd Sann Leisink (14) in haar Troonrede op Kleine Prinsjesdag. "Daarom vraag ik andere kinderen dat ook te doen en aan de politiek vraag ik ons daartoe de kans te geven."

  Dat deden debatteams van acht middelbare scholen tijdens Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal op 15 september 2017. Op deze manier geven wij jongeren de kans om aan Kamerleden duidelijk te maken wat zij vinden van de situatie van kwetsbare kinderen en jongeren in Nederland én daarbuiten.

  De scholieren hebben voorafgaand aan Kleine Prinsjesdag een debattraining gekregen van de Stichting Nederlands Debat Instituut en UNICEF. 

  Wie mogen er mee doen aan het debat?
  • Deelnemers zijn leerlingen uit de onderbouw van vmbo, havo, atheneum en gymnasium.
  • Iedere school vaardigt één of twee teams (van verschillende niveaus) van 4 debaters af + 1 reserve debater. Bij een team met gemixte samenstelling telt het team mee als niveau waar de hoogste leerling toe behoort.
  • De beste 8 scholen kwalificeren zich voor Kleine Prinsjesdag in Den Haag (1 team per niveau; de overige 4 plekken worden naar rato verdeeld).
  Is debatervaring nodig?

  Nee. Debatervaring is geen vereiste.

  Wat is de debatvorm?

  Tijdens elke debatronde strijden er steeds twee teams tegen elkaar. Elke groep heeft vier debaters. Eén van de debaters is aanvoerder van zijn groepje. De debaters mogen per ronde  uitmaken wie aanvoerder is. 

  Hoe ziet een debatronde eruit?

  De debatgroepen hebben voorafgaand van het debat een aantal minuten de tijd om het debat voor te bereiden. 

  Wat

  Wie

  Tijd

  Opzetfase

  Speech aanvoerder voorstanders

  2 minuten

  Opzetfase

  Speech aanvoerder tegenstanders

  2 minuten

  Reactiefase

  Debat

  8 minuten

  Conclusiefase

  Conclusie tegenstanders

  1 minuut

  Conclusiefase

  Conclusie voorstanders

  1 minuut

  Wanneer ontvangen we de stellingen?

  Twee stellingen worden ongeveer 6 weken van tevoren bekend gemaakt. De derde stelling is een improvisatie stelling en wordt op de toernooidag zelf bekend gemaakt.

  Zijn er kosten aan de dag verbonden?

  De dag wordt geheel verzorgd door UNICEF (inclusief koffie, thee, lunch en een kleine snack). Eventuele reiskosten zijn niet inbegrepen.

  Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd

  Parallel aan het debattoernooi vindt de Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd plaats, waarbij UNICEF Nederland op zoek gaat naar een jongere die het beste kan vertellen over de situatie van kinderen in Nederland. De winnaar van de verkiezing mag op Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal in Den Haag zijn of haar Troonrede van de Jeugd voordragen.

  Wat winnen de winnaars van het debat?

  De acht winnende teams kwalificeren zichzelf voor de volgende ronde die plaats zal vinden op Kleine Prinsjesdag. Dat debat zal in de Ridderzaal plaatsvinden.

  Stichting Nederlands Debat Instituut

  Stichting Nederlands Debat Instituut

  Gerelateerd aan dit onderwerp