Heb je recht op bloemkool of op een zure mat?

Vier tips om je kinderen te laten kennismaken met hun rechten. Met meezinger en quiz!

Alle kinderen hebben rechten, die zijn vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. UNICEF vindt het belangrijk dat kinderen wéten dat ze rechten hebben. Dat besef maakt hen niet alleen sterker en meer weerbaar, het vergroot ook hun gevoel van solidariteit met kinderen die het minder getroffen hebben dan zij.

Hoe leer je kinderen dat ze rechten hebben? Door ze er spelenderwijs mee kennis te laten maken.

Meisjes in Somalië wassen hun handen en maken zo gebruik van hun recht op schoon water.

Tussen de bedrijven door

Vertel je kinderen bijvoorbeeld tijdens het wassen en tandenpoetsen dat ze dat veilig kunnen doen dankzij het schone water dat bij ons uit de kraan komt. Ze hebben zelfs récht op schoon water. Dat geldt ook voor goede voeding en een fijn en veilig thuis.

Als ze vertellen dat ze op school (daar is alweer een recht: op onderwijs) hun mening over iets hebben gegeven, dan kun je uitleggen dat het recht op een eigen mening een kinderrecht is. En dat in veel andere landen kinderen in de klas niet mogen zeggen wat ze denken, maar alleen mogen doen wat hun juf of meester zegt. Zij kunnen dus niet gebruikmaken van dit recht.

Gaan je kinderen na school lekker buitenspelen? Roep ze na dat het recht op spelen ook een kinderrecht is (en wens ze veel plezier).

Meer weten?

Je vindt op onze website alle kinderrechten en een in kindertaal geschreven versie van het Kinderrechtenverdrag

Kinderen in Ivoorkust zijn op 20 november 2020 (de Dag voor de Rechten van het Kind) de baas op het UNICEF-landenkantoor. 

Nep of echt?

Er zijn zoveel kinderrechten dat het best lastig is om ze allemaal te herkennen. Je hebt als kind geen recht op snoep, maar wel op goede voeding. En het recht op spelen betekent helaas niet dat je een iPad kunt vragen voor je verjaardag.

Je kinderen leren wat echte rechten zijn via de kinderrechtenquiz van UNICEF en Squla

Zing mee met 'Welk recht is echt'?

Zing mee!

'Heb je recht op bloemkool of op een zure mat?'

We hebben een liedje over kinderrechten voor je, dat je samen met je kinderen kunt zingen. Want kinderrechten zijn behalve belangrijk, ook gewoon leuk.

Luister naar Welk recht is echt? (mp3)

De tekst om mee te zingen (pdf)

Met Wereldwijs met Klaas leert je kind spelenderwijs over kinderrechten en maakt het kennis met kinderen over de hele wereld.

Wereldwijs met Klaas

Laat je kind kennismaken met kinderen over de hele wereld. Hun rechten hebben ze met elkaar gemeen, maar waarin verschillen hun levens van elkaar?

Dankzij Wereldwijs met Klaas wordt je kind spelenderwijs en op een laagdrempelige manier een stuk wereldwijzer op het gebied van kinderrechten en andere gewoonten. Met een vriendenboekje, stickervel, wereldkaart en elke maand post van Klaas van Kruistum (met doe-opdracht)!