Moeder kind car

Doelen bereikt in de Centraal Afrikaanse Republiek

De gezondheids- en ondervoedingszorg voor kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is structureel verbeterd. Mede dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij zijn er prachtige doelen bereikt.

Doelen bereikt

In 2018 ontvingen wij ruim 1,4 miljoen van de Postcode Loterij en haar deelnemers. Een enorme investering voor kinderen in de CAR. De volgende doelen zijn hiermee behaald:

  • De gezondheids- en ondervoedingszorg is flink verbeterd in vijftien gezondheidscentra rondom de hoofdstad Bangui.
  • We trainden 112 gezondheidsmedewerkers in de regio en richtten reizende klinieken op.
  • Er zijn betere voorraden PlumpyNut®, vaccins en vitamines om ondervoeding tegen te gaan. Duizenden kinderen kunnen hierdoor dichterbij huis terecht voor kwalitatief goede zorg.
  • Gezondheidsmedewerkers in elke regio herkennen ondervoeding nu op tijd, zodat kinderen snel de juiste zorg krijgen.
  • Nu weten meer dan 27.000 moeders hoe belangrijk borstvoeding is voor hun kindje.
  • In totaal behandelden we 60.000 kinderen tegen malaria, 5.000 kinderen tegen acute longweginfecties en 12.281 kinderen tegen levensbedreigende ondervoeding.

Laure met haar dochter Marianna in het gezondheidscentrum in Begoua.

"Ik was bang en moedeloos. Ik kan het bijna niet omschrijven hoe ik mij voelde toen ik hoorde dat het leven van mijn dochter in gevaar was. Ze was ernstig en acuut ondervoed. Gelukkig is mijn dochter Marianna weer beter, dankzij de zorg in het dichtbijgelegen gezondheidscentrum in Begoua. We hebben een tweede kans gekregen. Ik weet nu beter hoe ik goed voor mijn kinderen moet zorgen."  - Laure.

Marianna is een van de duizenden kinderen die UNICEF kon helpen dankzij de investering van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers.

Situatie in CAR 

De CAR bevindt zich in een complex humanitair conflict. Dit eist al jarenlang vele (kinder)levens en duizenden mensen hebben hun huis verlaten. Er zijn 2,6 miljoen mensen, waarvan 1,2 miljoen kinderen, afhankelijk van humanitaire hulp. Naar verwachting zal deze vraag naar hulp toenemen in 2021. Ook met het oog op de COVID-19 pandemie die helaas de CAR niet ongeschonden laat.

Ook zijn levensreddende infrastructuren ernstig beschadigd door het aanhoudende conflict. Het land telt één kinderziekenhuis, in de hoofdstad Bangui, voor in totaal 2,4 miljoen kinderen. Voorheen behandelden artsen ruim 57.000 kinderen (4/5 van de gevallen) tegen ziektes die eigenlijk in gezondheidscentra behandeld moesten worden. Maar de kwaliteit van de regionale gezondheidszorg liet sterk te wensen over. De druk op het enige ziekenhuis was hierdoor enorm. De flinke verbetering van de vijftien gezondheidscentra in Bangui (een van de behaalde doelen), was dan ook hard nodig!

De situatie in de CAR blijft complex en verdient ook in de toekomst extra aandacht.

De situatie in de CAR blijft complex en verdient ook in de toekomst extra aandacht.

De situatie in de CAR blijft complex en verdient ook in de toekomst extra aandacht.

Een sterker gezondheidssysteem 

Dankzij de investering van de NPL en het werk van UNICEF is het gezondheidssysteem van de CAR structureel verbeterd, ondanks aanhoudende en nieuwe kwetsbaarheden in het land. De COVID-19 pandemie benadrukt wereldwijd het belang van veerkrachtige en sterke gezondheidssystemen en daarin zijn betekenisvolle stappen gezet in de CAR.